Τα μαλλιά μας, με την πάροδο του χρόνου, τείνουν να γίνονται άσπρα. Ωστόσο, οι αιτίες της εμφάνισής τους μπορεί να είναι πολλές και δεν σχετίζονται πάντα τη γήρανση, όπως τα πρόωρα γκρίζα μαλλιά. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Ποιες είναι οι θεραπείες για την καταπολέμηση και την πρόληψη της εμφάνισης λευκών τριχών; Έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα άσπρα μαλλιά και τη σωστή φροντίδα τους.
Γιατί εμφανίζουμε άσπρα μαλλιά;
Η εμφάνιση των λευκών μαλλιών, το γκριζάρισμα δηλαδή, είναι ένα φυσιολογικό, μη αναστρέψιμο φαινόμενο. Οι θύλακες των τριχών περιέχουν μελανοκύτταρα, υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Πρόκειται για τη χρωστική ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά (και κάνει το δέρμα να μαυρίζει όταν εκτίθεται στον ήλιο). Το χρώμα των μαλλιών εξαρτάται από την ποσότητα της μελανίνης, που συντίθεται σε ευμελανίνη για σκούρα μαλλιά και σε φαιομελανίνη για ανοιχτά ή κόκκινα μαλλιά. Με τα χρόνια, τα μελανοκύτταρα σταματούν να παράγουν μελανίνη, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται σταδιακά άσπρα.
Η γήρανση οδηγεί επίσης σε μεγαλύτερη παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, ικανό να μεταβάλλει τις μεταβολικές διεργασίες στον βολβό, μειώνοντας έτσι τη σύνθεση της μελανίνης. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι κοινώς γνωστό ως οξυζενέ, η ουσία που χρησιμοποιείται από τους κομμωτές για το ξάνοιγμα των μαλλιών. Με την πάροδο του χρόνου, η δομή των μαλλιών αλλάζει και είναι πιο εύθραυστη, ειδικά όσον αφορά την πυκνότητα των ινών κερατίνης.
Το γκριζάρισμα εκδηλώνεται διαφορετικά στις γυναίκες και τους άνδρες. Στους άνδρες, τα γένια και οι κρόταφοι είναι οι πρώτες περιοχές που επηρεάζονται. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνοδεύεται από ανδρογενετική αλωπεκία, έναν τύπο τριχόπτωσης λόγω γενετικής προδιάθεσης. Στις γυναίκες, ωστόσο, τα πρώτα άσπρα μαλλιά εμφανίζονται γενικά στις ρίζες κοντά στη χωρίστρα και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών.
Μαλλιά άσπρα ή γκρίζα;
Τα γκρίζα μαλλιά είναι αποτέλεσμα οπτικής ψευδαίσθησης. Στην πραγματικότητα, προέρχονται από την ανάμειξη χρωματισμένων και λευκών μαλλιών. Είναι επομένως καλό να γνωρίζουμε ότι τα μαλλιά έχουν μόνο δύο επιλογές: με χρώμα ή άσπρα.
Άσπρα μαλλιά: πιθανές αιτίες
Η γήρανση δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης λευκών μαλλιών. Ειδικά τα πρώτα γκρίζα μπορεί να προκληθούν από άλλους παράγοντες όπως:
- γενετική προδιάθεση
- άγχος και stress που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των μελανοκυττάρων, που παράγουν μελανίνη
- δίαιτα χαμηλή σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδίως σε βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Α, χαλκό, σελήνιο και πρωτεΐνες
- ορμονικές ανισορροπίες που μπορούν να τροποποιήσουν τη σύνθεση της μελανίνης
- ορισμένες ασθένειες, όπως κακοήθης αναιμία (ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος), διαταραχές του θυρεοειδούς ή λεύκη, οι οποίες ευνοούν την πρώιμη εμφάνιση των λευκών μαλλιών
- κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ που παράγουν μεγάλο αριθμό ελεύθερων ριζών οι οποίες, μειώνουν την οξυγόνωση των μαλλιών και προκαλούν πρόωρη γήρανση
Σε ποια ηλικία ασπρίζουν τα μαλλιά μας;
Συνήθως, τα πρώτα λευκά εμφανίζονται στην ηλικία των 35-40, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, όταν αυτή η διαδικασία ξεκινά πριν από τα 25, πρόκειται για το λεγόμενο πρόωρο γκριζάρισμα. Η εθνικότητα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την εμφάνιση των πρώτων λευκών, η οποία εμφανίζεται κατά μέσο όρο στα 35 στους Καυκάσιους, στα 40 στους Ασιάτες και στα 45 στους Αφρικανούς.
Μύθοι και αλήθειες
- Το ξερίζωμα των λευκών τριχών τις κάνει να πολλαπλασιάζονται
Μύθος. Κάθε βολβός περιέχει μόνο μία τρίχα, οπότε μόνο εκείνη μπορεί να ξαναφυτρώσει. Ωστόσο, το ξερίζωμα των μαλλιών μπορεί να βλάψει τη ρίζα και σε ορισμένες περιπτώσεις να ενθαρρύνει το σχηματισμό μικρών λοιμώξεων. - Τα άσπρα μαλλιά μπορούν να βαφτούν μόνο με μόνιμη βαφή
Μύθος. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την κάλυψη των γκρίζων μαλλιών. Η μόνιμη βαφή, επομένως, δεν είναι η μόνη έγκυρη τεχνική. Υπάρχουν φυσικά χρώματα όπως αυτά που βασίζονται στη χέννα, που είναι σίγουρα λιγότερο επεμβατικά για τα μαλλιά. - Ο κανόνας του 50-50-50
Αλήθεια (εν μέρει). Σύμφωνα με μια θεωρία, το 50% του πληθυσμού στα 50 έχει 50% λευκά μαλλιά. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό του πληθυσμού είναι περίπου 20% και όχι 50%. Άρα είναι μισή αλήθεια. - Τα άσπρα μαλλιά εμφανίζονται μετά από τραυματισμό
Μύθος. Μια δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι μετά από τραυματισμό, τα μαλλιά μπορούν να ασπρίσουν. Αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιστημονική βάση για αυτό. - Πολλές βαφές κάνουν τα μαλλιά λευκά
Μύθος. Οι συχνές βαφές σίγουρα δεν αυξάνουν τον αριθμό των λευκών τριχών.
Μπορούν τα λευκά μαλλιά να αποκτήσουν ξανά χρώμα;
Έχει αποδειχθεί σε μια μελέτη ότι τα γκρίζα μαλλιά, αν εμφανιστούν μετά από μια περίοδο έντονου στρες, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χρώμα. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα ονομάζεται αχρωμοτριχία, η οποία είναι η έλλειψη χρωματισμού στα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η εμφάνιση του λευκού στις άκρες μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Οι τρίχες μεγαλώνουν από τη ρίζα, οπότε αν το λευκό εμφανίζεται στις άκρες, αυτό σημαίνει ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνιμη. Έτσι, το γκριζάρισμα είναι μη αναστρέψιμο, εκτός αν σχετίζεται με περιόδους μεγάλου άγχους.
Θεραπείες για άσπρα μαλλιά
Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να κρύψουν τα λευκά μαλλιά. Ας μάθουμε λεπτομερώς ποιες.
Χημική βαφή
Είναι η πιο δημοφιλής θεραπεία για την κάλυψη των λευκών τριχών. Αν επιλέξεις χημικό χρωματισμό, συνιστάται να εφαρμόσεις τη βαφή μόνο στη ρίζα, ώστε να μην επιβαρύνεις τα υπόλοιπα μαλλιά.
Χέννα
Αν οι γκρίζες τρίχες είναι αραιές είναι πολύ συμπαγή και λιγότερες από το 25% των μαλλιών, οι φυσικές βαφές είναι μια εξαιρετική εναλλακτική έναντι της χημικής βαφής. Η χέννα είναι αναμφίβολα μια από τις πιο γνωστές φυσικές θεραπείες. Είναι μια φυσική σκόνη χρωματισμού που προέρχεται από τα φύλλα και τα κλαδιά του Lawsonia Inermis, ένα φυτό πλούσιο σε μια πολύ έντονη πορτοκαλί-κόκκινη χρωστική ουσία. Τα βασικά χρώματα (κόκκινο, μαύρο και ξανθό) μπορούν να αναμειχθούν για να συνθέσουν όλες τις άλλες αποχρώσεις όπως το καστανό μαονί και το πολύ σκούρο ή το πολύ ανοιχτό καστανό.
Φυσικές βαφές
- μαύρο τσάι, για να σκουρύνει τα μαλλιά, ιδανικό για τις καστανές
- καφές, για να καλύψει τα γκρίζα μαλλιά και να ενισχύσει την κερατίνη, αποτρέποντας την τριχόπτωση
- κακάο, ικανό να σκουρύνει τα άσπρα μαλλιά και να τους χαρίσει λάμψη
- χαμομήλι, ιδανικό για ξάνοιγμα και χρυσές αντανακλάσεις
- ιβίσκος, κόκκινα φρούτα ή καρκαδί για κοκκινωπές αντανακλάσεις
Πώς να φροντίσεις και να δώσεις λάμψη στα άσπρα μαλλιά;
Αν αποφασίσεις να μην τα καλύψεις και να κάνεις ένα statement, πρέπει να φροντίσεις να τα διατηρείς φωτεινά και υγιή, χωρίς κίτρινους τόνους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα προϊόντα όπως ειδικά σαμπουάν με μπλε ή μωβ τόνους, δύο αποχρώσεις ικανές να αντιπαραβάλλουν το κιτρίνισμα των λευκών μαλλιών. Τέλος, με το γκριζάρισμα, τα μαλλιά γίνονται πιο ξηρά και εύθραυστα και συνεπώς χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση. Γι’ αυτό, προτείνουμε να εφαρμόζεις μια ενυδατική μάσκα μία φορά την εβδομάδα για εντατική θρέψη.
Πώς να αποτρέψεις την εμφάνιση λευκών μαλλιών;
Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης των μαλλιών, υπάρχουν φυσικές μέθοδοι για να την καθυστερήσουμε. Ας μάθουμε ποιες είναι αυτές!
Διατροφικές συμβουλές
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης των λευκών μαλλιών. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να προτιμάς τρόφιμα πλούσια σε:
- χαλκό (αποξηραμένα φρούτα, μανιτάρια, κακάο, οστρακοειδή, πίτουρο σίτου), που ευνοεί την παραγωγή μελανίνης
- σελήνιο (ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά, ηλιόσποροι), που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και τη διαδικασία γήρανσης
- βιταμίνες Β (βόειο κρέας, όσπρια, δημητριακά, αυγά), που καθυστερούν την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα και προάγουν την παραγωγή μελανίνης.
- βιταμίνες A, C και E (ντομάτες, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, εσπεριδοειδή), πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και σημαντικές για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και της πρόωρης γήρανσης
- ωμέγα 3 (ψάρια, ξηροί καρποί, σπόροι και λάδι λιναρόσπορου), που ενυδατώνουν και δυναμώνουν τα μαλλιά
- πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα), που υπάρχουν ήδη στα μαλλιά και είναι απαραίτητες για την υγεία τους
Συμπερασματικά, το γκριζάρισμα δεν συνδέεται απαραίτητα πάντα με την ηλικία, αλλά μπορεί να εξαρτηθεί από άλλους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, το άγχος, η έλλειψη σωστής διατροφής και οι κακές συνήθειες. Γι’ αυτό κάνουμε λόγο για πρώιμα γκρίζα μαλλιά. Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξεις να τα βάφεις είτε όχι, το σημαντικό είναι να τα φροντίζεις με τον σωστό τρόπο. Υπάρχουν συγκεκριμένα προϊόντα και στοχευμένες θεραπείες για να διασφαλίσεις ότι τα μαλλιά σου είναι πάντα απαλά και λαμπερά.