Η κυτταρίτιδα είναι μια ένα δερματικό φαινόμενο που επηρεάζει σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση. Οι αιτίες δεν είναι μόνο ορμονικής και αγγειακής προέλευσης, αλλά διάφοροι παράγοντες μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνισή της και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το ερώτημα είναι: πώς μπορείς να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα; Από τη διατροφή μέχρι τη σωματική άσκηση, αλλά και εξειδικευμένες θεραπείες περιποίησης, έχουμε τις σωστές κινήσεις για την καταπολέμησή της.
Τι είναι η κυτταρίτιδα;
Η κυτταρίτιδα (λιποδυστροφία, κατά την ιατρική ορολογία) είναι μια κατάσταση του δέρματος που προκαλείται από παθολογικές διεργασίες που επηρεάζουν τον υποδόριο λιπώδη ιστό (λίπος), το κυκλοφορικό σύστημα και το επιφανειακό δέρμα.
Η κυτταρίτιδα αναπτύσσεται βαθιά στο δέρμα, όπου υπάρχουν λιποκύτταρα που υποστηρίζουν την επιδερμίδα μας. Ανάμεσα στα λιποκύτταρα περνούν τα τριχοειδή που σχηματίζουν τη λεμφική και αιματική μικροκυκλοφορία. Αυτά τα τριχοειδή αγγεία έχουν διπλή λειτουργία: συλλέγουν απόβλητα και απελευθερώνουν οξυγόνο στα κύτταρα.
Ωστόσο, όταν υπάρχει δυσλειτουργία του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος, τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε όγκο, συμπιέζοντας τη μικροκυκλοφορία που δεν είναι πλέον ικανή να οξυγονώσει τους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, σχηματίζονται κοιλότητες ή τρύπες στην επιφάνεια των κυττάρων, το λεγόμενο “δέρμα φλοιού πορτοκαλιού“. Γενικά, η κυτταρίτιδα επηρεάζει τα κάτω άκρα, όπως τους γοφούς, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα γόνατα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άνω άκρα.
Τα 4 στάδια της κυτταρίτιδας
Μπορούμε να διακρίνουμε 4 φάσεις εξέλιξης του φαινομένου:
- Οιδηματώδης κυτταρίτιδα
- Ινώδης κυτταρίτιδα
- Μαλακή σκληρωτική κυτταρίτιδα
- Σκληρωτική κυτταρίτιδα
Πρώτο στάδιο: Οιδηματώδης κυτταρίτιδα
Είναι η αρχική φάση στην οποία υπάρχει συσσώρευση υγρών στους ιστούς. Πρόκειται για μια αναστρέψιμη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
Σημάδια: Το δέρμα φαίνεται πιο απαλό και πιο κρύο στην αφή. Πιέζοντάς το με τα δάχτυλά σου, εμφανίζονται τα σημάδια της “φλούδας πορτοκαλιού”.
Συμπτώματα: Δεν είναι ορατά σε αυτό το στάδιο.
Δεύτερο στάδιο: Ινώδης κυτταρίτιδα
Σε αυτό το στάδιο, τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος, προκαλώντας σχηματισμό μικρών οζιδίων στον λιπώδη ιστό. Επιπλέον, ο υποστηρικτικός συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται πιο άκαμπτος. Είναι επίσης μια αναστρέψιμη κατάσταση, αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Σημάδια: Σε αυτό το στάδιο οι λακκούβες, χαρακτηριστικές της «φλούδας πορτοκαλιού», είναι πιο εμφανείς. Το χρώμα του δέρματος δεν είναι ομοιόμορφο, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποιος ελαφρύς αποχρωματισμός.
Συμπτώματα: Το δέρμα μπορεί να φαίνεται πιο κρύο και επώδυνο στην αφή.
Τρίτο στάδιο: Μαλακή σκληρωτική κυτταρίτιδα
Σε αυτήν την τρίτη φάση, τα οζίδια είναι μεγαλύτερα και πιο σκληρά, καθώς και πιο επώδυνα στην αφή. Μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ανεπάρκειας του κυκλοφορικού συστήματος, με οίδημα στους ιστούς. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς ακόμα να παρέμβεις, αν και με δυσκολία.
Σημάδια: το δέρμα είναι απαλό και χωρίς τόνο, με πολύ εμφανείς λακκούβες. Μπορούμε επίσης να δούμε την εμφάνιση των κιρσών.
Συμπτώματα: Πόνος στην αφή, κρύο και αποχρωματισμένο δέρμα.
Τέταρτο στάδιο: Σκληρωτική κυτταρίτιδα
Σε αυτήν την τελευταία φάση, τα σημάδια του προηγούμενου σταδίου επιδεινώνονται: στον λιπώδη ιστό τα μικροσωματίδια είναι δομημένα και η πίεση στα νευρικά άκρα αυξάνει την ευαισθησία στην αφή.
Σημάδια: σχηματίζονται κοίλες που φτάνουν στον υποδόριο ιστό και το δέρμα παίρνει τη λεγόμενη “όψη φλοιού πορτοκαλιού“. Είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, στην οποία είναι δύσκολο να παρέμβουμε με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Συμπτώματα: πιο έντονος πόνος στην αφή.
Ποια είναι τα κύρια αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας;
Οι παράγοντες που ευνοούν τον σχηματισμό της κυτταρίτιδας μπορεί να είναι:
- γενετικοί: κακή κυκλοφορία, εύθραυστα τριχοειδή αγγεία και αυξημένη ορμονική δραστηριότητα
- ορμονικοί: μεγαλύτερη δραστηριότητα οιστρογόνων, που επηρεάζουν την κατακράτηση υγρών
- αγγειακοί: επιβράδυνση της κυκλοφορίας του αίματος, που ευνοεί την εμφάνιση της κυτταρίτιδας
- άγχος: ταραχώδης ζωή και κακός ύπνος, που συμβάλλουν στην έναρξη της κυτταρίτιδας
- κακή διατροφή και καταχρήσεις: διατροφή πλούσια σε λίπη και σάκχαρα, κατάχρηση αλκοόλ, ακατάλληλα παπούτσια (με ψηλά τακούνια και στενά στα δάκτυλα), πολύ σφιχτά ρούχα που επιδεινώνουν τη μικροκυκλοφορία και επηρεάζουν την κυτταρίτιδα
- καθιστικός τρόπος ζωής: η απουσία σωματικής δραστηριότητας έχει αρνητική επίδραση στη γενική σωματική μας κατάσταση και, κυρίως, στην κυτταρίτιδα
- λήψη αντισυλληπτικών: μπορεί να προωθήσει την κατακράτηση και την αύξηση βάρους
- εγκυμοσύνη: οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση του βάρους επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα
- αύξηση βάρους: η αλλαγή βάρους αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο άγχος για το σώμα μας, το οποίο κατά συνέπεια επηρεάζει το δέρμα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της κυτταρίτιδας;
Η κυτταρίτιδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να γίνει πραγματικό πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του λιπώδους στρώματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, να προκαλέσει οίδημα και να συμπιέσει τα νεύρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό που, με βάση την έκταση του θέματος, θα πραγματοποιήσει προσεκτική διάγνωση μέσω:
- αναμνηστικής εξέτασης: συνήθειες τρόπου ζωής, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών
- εξέτασης Doppler, για εμβάθυνση της έρευνας της κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος
- ανάλυσης σύνθεσης σώματος, για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ μυϊκής μάζας, λίπους, συνολικής περιεκτικότητας σε νερό και βασικού μεταβολισμού
- υπερηχογραφήματος, που επιτρέπει τη διάκριση των διαφορετικών μορφών του λιπώδους ιστού (αύξηση πάχους, οιδηματώδης, οζώδης)
- θερμογραφίας, χρήσιμη για την αναγνώριση της κυτταρίτιδας στο πρώτο στάδιο, όταν δεν είναι ακόμη ορατή ή ανιχνεύσιμη με την αφή
Ποια η διαφορά μεταξύ κυτταρίτιδας και κατακράτησης υγρών;
Η κυτταρίτιδα συχνά συγχέεται με την κατακράτηση. Αλλά ποια είναι η διαφορά τους; Η κατακράτηση υγρών χαρακτηρίζεται από υπερβολική συσσώρευση υγρών στους ιστούς. Η κυτταρίτιδα, από την άλλη, προκαλείται από φλεγμονώδεις διεργασίες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τον λιπώδη ιστό και την επιδερμίδα. Επομένως, όταν έχεις κατακράτηση νερού, δεν έχεις απαραίτητα και κυτταρίτιδα.
Κυτταρίτιδα: Διαθέσιμα μέτρα για την καταπολέμησή της
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Από τη διατροφή έως τις αντικυτταριδικές θεραπείες, το σημαντικό είναι να υιοθετήσεις μια ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης.
Κυτταρίτιδα και διατροφή
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την απαλλαγή από τα περιττά υγρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να:
- μειώσεις της κατανάλωσης αλατιού και των πολύ αλμυρών και ζαχαρούχων τροφών (λουκάνικα, τυριά, λιπαρά κρέατα, τηγανητά τρόφιμα, βούτυρο, ανθρακούχα ποτά, γλυκά)
- προτιμάς τρόφιμα ολικής άλεσης (ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά) που βοηθούν στην εξάλειψη των μεταβολικών απορριμμάτων
- αυξήσεις την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (σπαράγγια, σπανάκι, ντομάτες, κολοκύθια, ακτινίδια, ανανάς, κόκκινα φρούτα) που διεγείρουν τη διούρηση
- πίνεις άφθονο νερό (τουλάχιστον 1,5 λίτρα την ημέρα) για να βοηθήσεις στην εξάλειψη της κατακράτησης
- αποφεύγεις το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, που αυξάνουν την κατακράτηση και επιδεινώνουν την κυκλοφορία
Αντικυτταριδικές θεραπείες
Για τη μείωση ή την εξάλειψη των ατελειών της κυτταρίτιδας, υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξειδικευμένα κέντρα ομορφιάς ή ιατρεία. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: χειρωνακτικές και μηχανικές.
Χειρωνακτικές θεραπείες
Αυτές οι θεραπείες εκτελούνται με τα χέρια και κάνουν χρήση ελιγμών και τεχνικών χειρισμού. Ας μάθουμε ποιες είναι οι πιο κατάλληλες.
Λεμφικό μασάζ αποστράγγισης: Δρα στη λεμφική κυκλοφορία και βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας υγρών. Αυτός ο τύπος μασάζ γίνεται με τη μέθοδο Vodder που συνίσταται στην εκτέλεση κυκλικών κινήσεων, ασκώντας μεταβλητή πίεση με τα χέρια. Προτείνεται 1-2 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 2 μήνες.
Λασποθεραπεία κατά της κυτταρίτιδας: Χάρη στη δράση των λειτουργικών συστατικών που περιέχονται στο μίγμα νερού και πηλού, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, προάγεται η εφίδρωση και διεγείρεται η μικροκυκλοφορία. Να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα.
Μασάζ συνδετικού ιστού: Δρα σε βαθύτερους ιστούς, όπως ο συνδετικός ιστός, μέσω τεχνικών χειρισμού που στοχεύουν στην αύξηση της αγγειοποίησης των ιστών. Απαιτούνται 2 συνεδρίες την εβδομάδα, για συνολικά τουλάχιστον δέκα συνεδρίες.
Θαλασσοθεραπεία: Βασίζεται στη θεραπευτική δράση του θαλασσινού νερού και των συστατικών του (φύκια, λάσπη κλπ). Αυτή η μορφή θεραπείας, ιδανική για ατέλειες όπως η κυτταρίτιδα, εκτελείται σε ιαματικά λουτρά ή σε εξειδικευμένα κέντρα θαλασσοθεραπείας.
Μηχανικές θεραπείες
Οι μηχανικές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, ικανών να εξαλείψουν την κυτταρίτιδα. Παρακάτω θα βρεις τις πιο δημοφιλείς.
Πρεσσοθεραπεία (ή πιεσοθεραπεία): αποτελείται από τη χρήση ενός συγκεκριμένου μηχανήματος το οποίο, μέσω μαξιλαριών, ασκεί πίεση στα άκρα, ευνοώντας την αποστράγγιση των περιττών υγρών. Για ορατά αποτελέσματα, προτείνεται να κάνεις τουλάχιστον 10-12 συνεδρίες, μία φορά την εβδομάδα.
Ραδιοσυχνότητα: περιλαμβάνει τη χρήση μιας συσκευής που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ικανά να παράγουν θερμότητα, μέχρι αυτή να φτάσει στον υποκείμενο λιπώδη ιστό (υπόδερμα). Αυτές οι ηλεκτροθερμικές επιδράσεις προκαλούν αγγειοδιαστολή, η οποία με τη σειρά της προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την κατακράτηση και εξαλείφει τα λίπη. Διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ινοβλαστών. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα θα είναι πιο σφριγηλό και πιο ελαστικό. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 συνεδρίες, που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα και μετά μία φορά το μήνα για 3 φορές, μέχρι την επόμενη σεζόν.
Ενδερμολογία: χρησιμοποιεί μια μηχανή εξοπλισμένη με ρολά ικανά να διεγείρουν και να κινητοποιούν σε βάθος τους ιστούς. Ο ασθενής φοράει ένα ειδικό τεχνικό κοστούμι που είναι χρήσιμο για την καλύτερη προσαρμογή των κυλίνδρων στο σώμα. Αυτός ο τύπος θεραπείας βελτιώνει την κυκλοφορία, μειώνει τα λιπαρά αποθέματα και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι καλό να κάνεις τη θεραπεία 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Cavitation (σπηλαίωση): χρησιμοποιεί όργανα που παράγουν υπερήχους σε υψηλές συχνότητες ικανές να επιτύχουν συσσωρεύσεις λιπώδους υλικού, διευκολύνοντας τη διάλυσή τους και διεγείροντας τη μικροκυκλοφορία. Γενικά απαιτούνται 8-10 συνεδρίες, που εκτελούνται μία φορά την εβδομάδα.
Ηλεκτροδιέγερση: στοχεύει να δώσει τόνο στους μυς. Αυτή η θεραπεία βασίζεται σε μια μικρή εκκένωση ηλεκτρισμού που αποστέλλεται μέσω ενός ηλεκτροδίου στους μυς. Αυτό προκαλεί μια φυσική συστολή του μυός, ο οποίος ενεργοποιείται όπως κατά την άθληση. Καλό είναι να το κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον 10 συνεδρίες.
Σωματική άσκηση
Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, τονώνει τους μύες και βοηθά στην εξάλειψη του λίπους.
Το ιδανικό είναι ένα μικτό πρόγραμμα προπόνησης, το οποίο περιλαμβάνει μυϊκή εκγύμναση και αερόβια άσκηση. Είναι επομένως καλό να συνδυάζεις την προπόνηση σε όργανα γυμναστικής για τόνωση μυών με αερόβια προπόνηση για να κάψεις λίπος και θερμίδες. Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών προπονήσεων, είναι ένα συνδυαστικό πρόγραμμα για πόδια, κοιλιακούς και γλουτούς, που στοχεύει να τονίσει τους μυς των κάτω άκρων.
Πρόληψη κυτταρίτιδας
Για την πρόληψη της κυτταρίτιδας είναι σημαντικό να υιοθετήσεις μερικές απλές συνήθειες, όπως να:
- ακολουθείς μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, προτιμώντας φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
- αποφεύγεις τα σφιχτά ρούχα που μπορούν να εμποδίσουν τη λεμφική κυκλοφορία
- ασκείσαι τακτικά
- περιορίσεις την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα που συμβάλλουν στην κατακράτηση
- πίνεις άφθονο νερό, για να απαλλαγείς από τα περιττά υγρά
Συμπερασματικά, για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, είναι αρχικά απαραίτητο να υιοθετηθεί ένας σωστός τρόπος ζωής, μια ισορροπημένη διατροφή και μια τακτική σωματική δραστηριότητα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, καλό θα ήταν να προσδιοριστεί το στάδιο της κυτταρίτιδας. Έτσι, θα είσαι σε θέση να παρέμβεις κατάλληλα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες θεραπείες που στοχεύουν στη μείωση ή την εξάλειψή της.