Τα πάντα για το κούρεμα: Πόσο συχνά πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Για να έχεις υγιή και δυνατά μαλλιά, το κούρεμα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για να δώσεις ζωντάνια στα μαλλιά. Αλλά πόσο συχνά πρέπει να κόβεις τα μαλλιά σου; Υπάρχει ένα ακριβές χρονικό πλαίσιο μεταξύ κάθε κουρέματος ή η περίοδος ποικίλλει ανάλογα με το στυλ και τον τύπο των μαλλιών;

Ας μάθουμε πόσο συχνά είναι καλό να πηγαίνεις για κούρεμα και ποιοι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για να έχεις πάντα τέλεια και υγιή μαλλιά.

Πώς θα ξέρεις αν τα μαλλιά σου χρειάζονται κούρεμα;

Όσον αφορά το κούρεμα των μαλλιών, είμαστε συχνά αναποφάσιστοι και τείνουμε να το αναβάλλουμε ακόμα και όταν τα μαλλιά μας το χρειάζονται οπωσδήποτε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αδιαμφισβήτητα σημάδια που μας κάνουν να καταλάβουμε ότι ήρθε η ώρα να πάμε για κούρεμα.

Ας δούμε λοιπόν 5 ενδείξεις που δεν πρέπει να παραβλέψουμε:
 1. Τα μαλλιά δεν παίρνουν σχήμα μετά το styling.
  Το πρώτο σημάδι εμφανίζεται όταν, μετά το λούσιμο και το χτένισμα, τα μαλλιά μας δεν έχουν το σωστό σχήμα: είναι θαμπά και χωρίς όγκο. Επιπλέον, τα χτενίσματα με μπούκλες και κυματισμούς δεν έχουν διάρκεια, παρά μόνο λίγα λεπτά μετά το styling.
 2. Παρουσία σπασμένων άκρων
  Αν παρά τις μάσκες, τους ορούς και τις ειδικές θεραπείες, οι άκρες παραμένουν ξηρές, τότε ήρθε η ώρα να κουρευτείς. Οι ξηρές άκρες συχνά μπορούν να σπάσουν και να εξελιχθούν σε ψαλίδα, αλλά ευτυχώς μπορείς να το προλάβεις με ένα κούρεμα!
 3. Εύθραυστα μαλλιά που χρειάζονται εντατική φροντίδα
  Αν δούμε ότι τα μαλλιά χάνουν όγκο και ελαστικότητα, δεν είναι πάντα εξαιτίας της τριχόπτωσης, αλλά θα μπορούσε να φταίει το βάρος των μακριών μαλλιών που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και την αναγέννηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κούρεμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του σωστού βάρους των μαλλιών. Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε αυτό που οι Βρετανοί beauty bloggers αποκαλούν «the web», ένα είδος ιστού αράχνης από μικρές, σπασμένες τρίχες, το οποίο γίνεται εμφανές όταν κάνουμε αλογοοουρά. Η μόνη λύση σε αυτό είναι ένα αναζωογονητικό κούρεμα.
 4. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά
  Αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα μαλλιά μας είναι στεγνά, σπάνε εύκολα και δεν είναι πλέον λαμπερά, τότε σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να αναγεννηθούν με ένα κούρεμα.
 5. Άδειασμα στην κορυφή
  Αν έχεις σγουρά και χοντρά μαλλιά, είναι πιθανό να «αδειάσει» ελαφρώς η περιοχή, με τα μαλλιά να παίρνουν ένα συγκεκριμένο σχήμα τριγώνου. Πρόκειται για ένα καμπανάκι ώστε να κλείσουμε ραντεβού στο κομμωτήριο.

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε για κούρεμα;

Γενικά, για να έχεις πάντα άψογο σχήμα μαλλιών και να αποφύγεις τις σπασμένες άκρες, συνιστάται να πηγαίνεις στο κομμωτήριο κάθε 6-8 εβδομάδες. Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις ριζικά την εμφάνιση των μαλλιών, αλλά είναι σημαντικό να αραιώσεις τις άκρες. Πρέπει επίσης να έχεις υπόψη ότι το πόσο συχνά πρέπει να πας για κούρεμα ποικίλλει ανάλογα με το μήκος και τη φύση των μαλλιών.

Infographic: πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε για κούρεμα;
Κοντά μαλλιά

Τα κοντά κουρέματα, όπως το pixie cut ή το bob cut, απαιτούν πολλή προσοχή και μεγαλύτερη φροντίδα. Ακ μια μακριά τρίχα μακριά είναι αρκετή για να κάνει τα μαλλιά σου να φαίνονται ακατάστατα και απεριποίητα. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητο να τα κόβεις μία φορά το μήνα και αν το κούρεμα είναι ακριβές, ακόμη και κάθε 3 εβδομάδες.

Μεσαία-μακριά μαλλιά

Είναι καλό να πηγαίνεις στο κομμωτήριο κάθε 3 ή 4 μήνες για να απαλλαγείς από τις κατεστραμμένες άκρες. Αν προτιμάς να κουρεύεσαι λιγότερο συχνά, θα πρέπει να περιποιείσαι τα μαλλιά σου με μια θεραπεία αναδόμησης.

Βαμμένα μαλλιά

Η βαφή μπορεί να αποδυναμώσει τα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο εύθραυστα και ξηρά. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να τα κόβεις κάθε 3 εβδομάδες αν είναι κοντά και κάθε 3-4 μήνες αν είναι μακριά. Το κούρεμα θα δώσει ξανά φως και λάμψη στα μαλλιά σου!

Σγουρά μαλλιά

Τα σγουρά μαλλιά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα επειδή τείνουν να αφυδατώνονται γρηγορότερα. Συνιστάται το κούρεμα κάθε 4-5 εβδομάδες για τα κοντά μαλλιά και κάθε 3-4 μήνες για τα πιο μακριά.

Το πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε για κούρεμα εξαρτάται επίσης από:

 • το πώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα μαλλιά μας
 • τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο λούσιμο και το styling
 • το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως πιστολάκι και ισιωτική, τα οποία μπορούν να αποδυναμώσουν κι άλλο τα μαλλιά
 • τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (αιθαλομίχλη και ρύπανση) που μπορούν να τα κάνουν εύθραυστα και θαμπά

Κάθε πότε πρέπει να κουρευόμαστε για να μακρύνουν πιο γρήγορα τα μαλλιά;

Σύμφωνα με ορισμένες πεποιθήσεις, υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο σεληνιακό ημερολόγιο και το κούρεμα των μαλλιών. Φαίνεται ότι οι φάσεις του φεγγαριού μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών, κάτι που μπορούμε να λάβουμε υπόψη πριν κουρευτούμε.

Αν θέλουμε μακριά και δυνατά μαλλιά, η καλύτερη περίοδος για κούρεμα είναι όταν το φεγγάρι μεγαλώνει. Συγκεκριμένα, το φεγγάρι πρέπει να βρίσκεται στη φάση της ημισέληνου, όταν δηλαδή φωτίζεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια θεωρία, είναι προτιμότερο να κουρευόμαστε μεταξύ 12:00-18:00, όταν υπάρχει προοδευτική αύξηση της σεληνιακής έλξης.

Πόσο μακραίνουν τα μαλλιά κάθε μήνα;

Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου 1,2 cm ανά μήνα. Ανεξάρτητα από το αν είναι ίσια, σγουρά ή κοντά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους είναι η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα και ο τρόπος ζωής.

Η ανάπτυξη των μαλλιών στους Ασιάτες εκτιμάται περίπου στα 1,3 εκατοστά το μήνα, ενώ στους Ευρωπαίους στα 1,2 εκατοστά. Στους Αφρικανούς, από την άλλη, παρατηρείται αύξηση 0,9 cm ανά μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η ανάπτυξη των μαλλιών σε νεαρή ηλικία είναι ταχύτερη από ό,τι στην ενηλικίωση.

Τέλος, φαίνεται ότι τα μαλλιά μεγαλώνουν γρηγορότερα το καλοκαίρι. Λόγω της θερμότητας και της αγγειοδιαστολής, οι θύλακες των τριχών είναι πιο διασταλμένοι, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να μεγαλώνουν γρηγορότερα.

Το συχνό κούρεμα κάνει τα μαλλιά μας να μεγαλώνουν πιο γρήγορα;

Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν μύθο: το συχνό κούρεμα δεν προάγει τη γρήγορη ανάπτυξη:. Το πιο σημαντικό μέρος των μαλλιών είναι οι θύλακες που βρίσκονται μέσα στο δέρμα. Όταν κουρευόμαστε, εξαλείφουμε το «νεκρό» μέρος των μαλλιών και όχι τους θύλακες, που συμβάλλουν στην αναγέννηση.

Κύκλος ζωής και ανάπτυξης των μαλλιών

Τα μαλλιά μας έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής που περιλαμβάνει τρεις κύριες φάσεις. Μπορείς να βρείς περισσότερες λεπτομέρειες στο παρακάτω άρθρο μας:

Η φάση Anagen (φάση ανάπτυξης) είναι η μεγαλύτερη του κύκλου ζωής των μαλλιών και διαρκεί από 1 έως 6 χρόνια. Μάλιστα, η ίδια η διάρκεια αυτής της φάσης επηρεάζει το μήκος των μαλλιών μας. Αυτή η χρονική περίοδος διαφέρει για κάθε άτομο, επειδή η διάρκεια της φάσης Anagen καθορίζεται από τη γενετική και όχι από εξωτερικές μεταβλητές, όπως το κούρεμα.

Εάν θέλεις να αποκτήσεις μακριά μαλλιά, η καλύτερη λύση δεν είναι να τα κουρεύεις πολύ συχνά, αλλά να τα περιποιείσαι καθημερινά με τα κατάλληλα προϊόντα για να επιβραδύνεις τη φθορά στις άκρες.

Πώς να κάνεις τα μαλλιά να μακρύνουν πιο γρήγορα;

Παρότι η ανάπτυξη της τρίχας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, ας δούμε 5 απλές συμβουλές για την ταχύτερη ανάπτυξη και την καλή υγεία των μαλλιών:

 1. Χρησιμοποίησε προϊόντα με θερμοπροστασία, ειδικά πριν το πιστολάκι ή το ίσιωμα, για να περιορίσεις τις κατεστραμμένες άκρες
 2. Βάλε μαλακτική, μάσκα αναδόμησης ή λάδι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (αμυγδαλέλαιο, argan oil ή καστορέλαιο) 1-2 φορές την εβδομάδα για βαθιά θρέψη
 3. Απόφυγε τις υπερβολικά επιθετικές βαφές και τον αποχρωματισμό, ώστε να διατηρείται ο άξονας των μαλλιών υγιής για όσο το δυνατόν περισσότερο
 4. Προσπάθησε να μην πιάνεις συχνά τα μαλλιά ή χρησιμοποίησε κλιπ και λαστιχένιες ταινίες χωρίς μεταλλικά μέρη. Τα αξεσουάρ αυτά θα μπορούσαν να σπάσουν και να εξασθενίσουν την τρίχα.
 5. Προτίμησε τροφές πλούσιες σε βιοτίνη (αυγά, σπανάκι, όσπρια, δημητριακά), βιταμίνες A, C, E (λάχανο, καρότα, πιπεριές, εσπεριδοειδή, ντομάτες, ροδάκινα) και Β (ρύζι, φασόλια, πατάτες, γάλα, ρεβίθια).

Συμπερασματικά, το κούρεμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς αναζωογονεί τα μαλλιά και τα κάνει να φαίνονται πιο γεμάτα και δυνατά. Ωστόσο, για να είναι υγιή, δεν αρκεί να τα κόβεις. Είναι εξίσου σημαντικό να κάνεις τακτικά θεραπείες αναδόμησης της τρίχας.