Ριζική αποτρίχωση με laser ή IPL; Ποια μέθοδο να επιλέξεις

Όταν κάνουμε λόγο για αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, υπάρχουν αρκετές επιλογές: από αποτρίχωση με κερί ή κρέμα μέχρι το κλασικό ξυραφάκι. Ωστόσο, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για οριστική απαλλαγή από την τριχοφυΐα είναι η μόνιμη αποτρίχωση. Εδώ προκύπτει και το εξής δίλημμα: Είναι καλύτερη η αποτρίχωση με laser ή IPL (παλμικό φως); Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων αποτρίχωσης και ποια είναι η πιο κατάλληλη για εσένα; Έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν κλείσεις ραντεβού!

Ριζική αποτρίχωση με laser ή IPL

Απλή ή ριζική αποτρίχωση;

Πριν εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ αποτρίχωσης με laser και IPL, καλό είναι να κάνουμε μια σύντομη συζήτηση για την έννοια της αποτρίχωσης. Στην ουσία υπάρχουν δύο γενικές μέθοδοι αφαίρεσης τριχοφυΐας: η απλή και η μόνιμη (ριζική) αποτρίχωση.

 • Η απλή αποτρίχωση εξαφανίζει τις τρίχες στην επιφάνεια, αφήνοντας τον βολβό ανέπαφο. Οι πιο συχνοί τρόποι είναι το ξυραφάκι, η ξυριστική μηχανή και η αποτριχωτική κρέμα.
 • Η ριζική αποτρίχωση, από την άλλη, αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα είτε προσωρινά (κερί, silk epil και τσιμπιδάκι) είτε μόνιμα (laser και παλμικό φως IPL).

Αποτρίχωση με laser ή IPL: Διαφορές

Οι δύο τεχνικές μόνιμης αποτρίχωσης είναι αρκετά παρόμοιες, καθώς χρησιμοποιούν ενέργεια φωτός που μετατρέπεται σε θερμότητα. Το τελευταίο προκαλεί το κάψιμο του βολβού της τρίχας, εξαλείφοντας την τρίχα από τη ρίζα. Η βασική διαφορά μεταξύ laser και IPL έγκειται στο μήκος κύματος.

Το laser εκπέμπει ένα μόνο μήκος κύματος (μονοκατευθυντικό και μονόχρωμο) το οποίο του επιτρέπει να δρα στον μονό θύλακα της τρίχας χωρίς να επιτίθεται στη γύρω περιοχή.

Το παλμικό φως ή IPL (Intense Pulsed Light) από την άλλη, χρησιμοποιεί διαφορετικά μήκη κύματος που χτυπούν οποιαδήποτε επιφάνεια μπροστά του (μεταξύ 490 και 1180 νανομέτρων) χωρίς να στοχεύει σε έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο που σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η τρίχα του βολβού.

Ριζική αποτρίχωση: Πώς λειτουργεί;

Τόσο για την αποτρίχωση με laser όσο και με IPL είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν οι τρίχες για περίπου 4 εβδομάδες πριν τη θεραπεία και να αφαιρεθούν με ξυραφάκι δύο ημέρες πριν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η γιατρός ή η ειδικευμένη αισθητικός περνά τη συσκευή πάνω από την περιοχή προς αποτρίχωση. Στο τέλος της θεραπείας (και στις δύο μεθόδους), εφαρμόζεται μια καταπραϋντική κρέμα για τη μείωση τυχόν ερυθρότητας. Είναι σημαντικό το δέρμα να μην εκτίθεται σε ακτίνες UV για 4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία (ώστε να αποφευχθούν οι δερματικές κηλίδες) και να χρησιμοποιείς αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50+. Γι’ αυτό, είναι προτιμότερο οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται κατά τη χειμερινή περίοδο και όχι το καλοκαίρι.

Αποτρίχωση IPL ή Laser: Ποια δρα πιο γρήγορα στην τρίχα;

Το laser είναι πιο γρήγορο γιατί εκπέμπει μια μόνο δέσμη φωτός που απορροφάται μόνο από τη μελανίνη που περιέχεται στον βολβό της τρίχας, η οποία την καταστρέφει μετατρέποντας σε θερμότητα. Έτσι, όσο πιο σκούρες και πυκνές είναι οι τρίχες, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει. Αυτός είναι ο λόγος που το laser λειτουργεί τέλεια σε πυκνές τρίχες όπως στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα και στις τρίχες των ποδιών. Αν οι τρίχες είναι ανοιχτόχρωμες (με λιγότερη μελανίνη) και λεπτές, τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα ίδια. Το IPL, από την άλλη, που περιέχει διαφορετικά μήκη κύματος, δεν επιτρέπει τη χρήση υψηλών δυνάμεων γιατί το φως που εκπέμπεται απορροφάται και από το δέρμα, με κίνδυνο εγκαυμάτων.

Ευαίσθητο δέρμα: Ποια μέθοδος αποτρίχωσης είναι η πιο κατάλληλη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Στην πραγματικότητα, και οι δύο μέθοδοι αποτρίχωσης μπορούν να διαφοροποιήσουν την ένταση της ενέργειας ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Επομένως, στην περίπτωση του ευαίσθητου δέρματος, η συνεδρία προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να είναι περισσότερο ανεκτή.

Αποτρίχωση με laser: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα υπέρ: ο μειωμένος αριθμός συνεδριών που απαιτούνται σε σχέση με το παλμικό φως και η δυνατότητα επιλογής του καλύτερου τύπου laser με βάση τις ανάγκες του ασθενούς.

Οι τύποι λέιζερ που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι:

 • Διοδικό laser: πολύ αποτελεσματικό για τη μείωση του πάχους και της πυκνότητας της τρίχας. Χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία των φωτοτύπων I-V της κλίμακας Fitzpatrick.
 • Laser Αλεξανδρίτη: επιτρέπει πολύ βαθιά διείσδυση στο χόριο και είναι αποτελεσματικό και σε ανοιχτόχρωμες τρίχες (φωτότυποι III-IV).
 • Nd:YAG laser: εκμεταλλεύεται μεγαλύτερο μήκος κύματος και έχει λιγότερο διαρκή αποτελέσματα από τα άλλα δύο. Ωστόσο, είναι πιο αποτελεσματικό σε σκουρόχρωμους φωτότυπους, δηλαδή σε δέρμα με υπερμελάγχρωση.

Τα κατά: το λέιζερ προκαλεί μέτριο πόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και τα ποσοστά είναι σημαντικά υψηλότερα, ειδικά αν η θεραπεία γίνει με ιατρικά λέιζερ από έμπειρους γιατρούς. Η αποτρίχωση με laser δεν είναι συνήθως αποτελεσματική σε λεπτές, ανοιχτόχρωμες τρίχες, αλλά μόνο σε μακριές, πυκνές και σκούρές τρίχες.

IPL αποτρίχωση: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα υπέρ: Το κόστος είναι χαμηλότερο από το laser, ενώ η διάρκεια των μεμονωμένων συνεδριών είναι μικρότερη και λιγότερο επώδυνη.

Τα κατά: Χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει σε πολύ σκούρο ή μαυρισμένο δέρμα, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εγκαυμάτων.

Ριζική αποτρίχωση σε γιατρό ή αισθητικό;

Και οι δύο μέθοδοι αποτρίχωσης μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο σε ιατρεία όσο και σε επιλεγμένα κέντρα αισθητικής. Εδώ και κάποια χρόνια, και οι αισθητικοί μπορούν να κάνουν ριζική αποτρίχωση με laser αλλά με πολύ μικρότερη ισχύ από αυτή που χρησιμοποιεί το ιατρικό προσωπικό. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται, στην περίπτωση της αισθητικής, σε μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών, μικρότερο κόστος και μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να βεβαιώνεσαι ότι, όποιος κάνει τη θεραπεία, έχει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και αξιόπιστο επαγγελματικό εξοπλισμό.

Ποιο είναι το κόστος για αποτρίχωση με laser ή IPL;

Υπάρχει σαφής διαφορά τιμής μεταξύ laser και παλμικού φωτός. Γενικά, το IPL κοστίζει λιγότερο από το λέιζερ. Το κόστος μιας μόνο συνεδρίας laser αποτρίχωσης κυμαίνεται από 50€ έως 300€, ανάλογα με το σύνολο των περιοχών του σώματος. Για το παλμικό φως, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες. Ξεκινά από 20€ ανά συνεδρία για τις μικρότερες περιοχές όπως το μουστάκι και φτάνει μέχρι και 200€ για τις μεγαλύτερες περιοχές ή όλο το σώμα.

Ποιες είναι οι κυριότερες αντενδείξεις;

Οι δύο μέθοδοι μόνιμης αποτρίχωσης μπορεί να έχουν μικρές αντενδείξεις και, αν πραγματοποιηθούν από άπειρα χέρια, να προκαλέσουν βλάβη. Η αποτρίχωση με laser αντενδείκνυται για άτομα:

 • με ασθένειες που σχετίζονται με το φως, όπως η πορφυρία και ο λύκος
 • σε αγωγή με αντιβιοτικά ή αντιφλεγμονώδη
 • με συνεχή έρπη ή ωοθυλακίτιδα
 • με λεύκη ή ψωρίαση
 • που έχουν παρουσιάσει λοιμώξεις μετά από δερματικές βλάβες ή φουσκάλες

Η αποτρίχωση με παλμικό φως IPL αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • εγκυμοσύνη
 • περιπτώσεις φωτοευαισθησίας
 • άτομα με προδιάθεση για ουλές
 • διαβητικοί ή άτομα ή καρδιακή νόσο
 • επιληψία
 • άτομα που υπόκεινται σε μεταδοτικές δερματικές ασθένειες όπως ο έρπης

Επομένως, στο ερώτημα «Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος ριζικής αποτρίχωσης;», είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καθολική απάντηση. Η απάντηση εξαρτάται από τον φωτότυπο του δέρματος, τον τύπο της τρίχας και την περιοχή που θα αποτριχωθεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να βασίζεσαι πάντα σε έμπειρους επαγγελματίες, εκπαιδευμένους να χειρίζονται εξοπλισμό λέιζερ ή IPL (κατάλληλα) και κυρίως ικανούς να αποτρέψουν τυχόν επιπλοκές.