Smart working και κατακράτηση υγρών: Πώς μπορείς να την καταπολεμήσεις;

Το smart working (ή ευέλικτη εργασία) έχει αναμφίβολα αλλάξει τις καθημερινές μας συνήθειες, αναγκάζοντάς μας να περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στο σπίτι και να ακολουθούμε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής. Το τελευταίο μπορεί να προκαλέσει πολλές σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα είναι σίγουρα η κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο και την αίσθηση βαρύτητας στα πόδια. Έχουμε, λοιπόν, συγκεντρώσει μια σειρά από πολύ χρήσιμες συμβουλές και προφυλάξεις για την αντιμετώπιση της κατακράτησης και τον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλούνται λόγω της εργασίας από το σπίτι.

Smart working και κατακράτηση υγρών

Κατακράτηση υγρών: αιτίες και συμπτώματα

Η κατακράτηση είναι μια συσσώρευση υγρών, ειδικά τοξινών, η οποία σχηματίζεται στον διάμεσο χώρο ή μεταξύ ενός κυττάρου και ενός άλλου.

Οι κύριες αιτίες κατακράτησης είναι:

  • κακή κυκλοφορία αίματος, φλεβική και λεμφική
  • υπερβολικά καθιστικός τρόπος ζωής που μειώνει τη λεμφική κυκλοφορία, υπεύθυνος για την αποβολή της περίσσειας υγρών
  • λανθασμένη διατροφή πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη, που επιβραδύνουν τη διουρητική διαδικασία και ευνοούν τη συσσώρευση υγρών
  • λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αυτά για την υπέρταση και τα αντισυλληπτικά
  • κατάχρηση αλκοόλ που οδηγεί σε επιβράδυνση της κυκλοφορίας και στασιμότητα του αίματος (φλεβική στάση) στα αιμοφόρα αγγεία
  • κάπνισμα, το οποίο οδηγεί σε απώλεια της ελαστικότητας των αιμοφόρων αγγείων, ευνοώντας τη στασιμότητα του αίματος

Το κύριο σημάδι της κατακράτησης είναι το οίδημα, ένα πρήξιμο που επηρεάζει τις περιοχές όπου το λιπώδες στρώμα είναι μεγαλύτερο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η διόγκωση και το αίσθημα βαρύτητας στα πόδια, τα πέλματα και τους αστραγάλους. Μερικές φορές μπορεί επίσης να συμβεί ότι το δέρμα αλλάζει ελαφρώς χρώμα και γίνεται πιο λαμπερό.

Πώς θα αναγνωρίσεις την κατακράτηση υγρών;

Για να καταλάβεις αν έχεις κατακράτηση, κάνε ένα απλό τεστ. Πρέπει να ασκήσεις πίεση για μερικά δευτερόλεπτα με το δάχτυλό σου σε μια περιοχή του σώματος, για παράδειγμα στο μπροστινό μέρος του μηρού. Εάν αφού πάρεις το δάχτυλο, βλέπεις καθαρά το αποτύπωμά του στο δέρμα σου, πιθανότατα έχεις κατακράτηση υγρών.

Για πιο εμπεριστατωμένη διάγνωση, μπορείς να κάνεις μια ανάλυση ούρων που δείχνει τις συγκεντρώσεις ορισμένων ουσιών, πρώτα απ ‘όλα του νατρίου.

Κυτταρίτιδα ή κατακράτηση;

Μερικές φορές μπερδεύουμε τις δύο καταστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις.

Η κατακράτηση είναι η τάση συγκράτησης υγρών στο σώμα μας. Η κυτταρίτιδα, από την άλλη, είναι φλεγμονή του δερματικού ιστού, η οποία προκαλεί πρήξιμο (όχι παροδικό στην αφή) και τη λεγόμενη «όψη φλοιού πορτοκαλιού».

Τρόποι αντιμετώπισης της κατακράτησης

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τη ζημιά ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Από τη στάση του σώματος μέχρι το θεραπευτικό μασάζ, έχουμε όλες τις συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις.

  • Στάση του σώματος
    Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να αντισταθμίσεις την κατακράτηση υγρών είναι να υιοθετήσεις μία σωστή θέση εργασίας.
    Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να μην σταυρώνεις τα πόδια και να κρατάς τους ώμους σου ίσιους, για να αποφύγεις την εμφάνιση δυσφορίας και πόνου.
  • Ασκήσεις
    Συνιστάται κάθε ώρα να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να περπατάτε από το ένα δωμάτιο στο άλλο, κάνοντας μικρές ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις ένα βήμα στις μύτες των ποδιών και ένα κανονικά, μετατοπίζοντας το βάρος εναλλάξ στις μύτες και το πέλμα.
  • Θέση των ποδιών
    Ακόμα και όταν είναι σταματημένη, η κυκλοφορία μπορεί να διεγερθεί. Όταν ξαπλώνεις στον καναπέ ή το κρεβάτι, απλώς κράτα τα πόδια σου ελαφρώς υψωμένα με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού. Ενώ κάθεσαι, δοκίμασε να σηκώνεις εναλλάξ τα πόδια σου και να περιστρέφεις τα πέλματα με κυκλικές κινήσεις.
  • Ρουχισμός
    Όσον αφορά την κατακράτηση υγρών, τα ρούχα παίζουν επίσης ρόλο. Είναι καλό να αποφεύγεις τα πολύ σφιχτά ρούχα, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την κυκλοφορία, και να προτιμάς άνετα και ελαστικά ρούχα.

Θεραπείες για κατακράτηση υγρών

Scrub σώματος

Η απολέπιση, ειδικά αν βασίζεται σε αλάτι και αιθέρια έλαια, μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση.

Αυτή η θεραπεία, που πραγματοποιείται περίπου κάθε δεκαπενθήμερο, βοηθά στον καθαρισμό του δέρματος και, μέσω του μασάζ, στην αποτοξίνωση, βοηθώντας έτσι στην εξουδετέρωση της τραχύτητας και της κατακράτησης.

Λάσπη

Οι λάσπες αποτελούνται από ένα διάλυμα θερμικού νερού και ένα πηλό συστατικό πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Χάρη σε μια δράση μασάζ, βοηθούν στην επανενεργοποίηση της κυκλοφορίας και στην εξάλειψη των τοξινών, εξουδετερώνοντας τη συσσώρευση υπερβολικών υγρών.

Αυτός ο τύπος αισθητικής θεραπείας δρα στην τοπική μικροκυκλοφορία μέσω της θερμότητας που προκαλείται από την ίδια τη λάσπη και από τα αιθέρια έλαια που απαρτίζουν την ένωση.

Ήδη από τις πρώτες συνεδρίες, το δέρμα θα είναι πιο λείο, τονωμένο και ελαστικό και σε περιπτώσεις κατακράτησης, τα οφέλη θα είναι πολύ εμφανή.

Λεμφικό μασάζ

Το μασάζ αποστράγγισης δρα κυρίως στο λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεμφικού μασάζ που έχουν τη λειτουργία της αποστράγγισης περίσσειας υγρών, μειώνοντας τη στασιμότητα.

Συγκεκριμένα, είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση της διόγκωσης που συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει κακή κυκλοφορία. Αυτός ο τύπος θεραπείας επηρεάζει ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως τα πόδια και την κοιλιά, καθώς είναι τα μέρη που συσσωρεύουν περισσότερα υγρά.

Το μασάζ αποστράγγισης πραγματοποιείται με τη βοήθεια συγκεκριμένων ελαίων που προωθούν την αποβολή τοξινών και με κυκλικές κινήσεις που ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω για να μεταφέρουν τα υγρά προς την περιοχή των νεφρών.

Αυτή η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πρεσσοθεραπεία

Η πιεσοθεραπεία συνίσταται στην άσκηση εξωτερικής πίεσης στις προβληματικές περιοχές (γενικά πόδια και κοιλιά), χρησιμοποιώντας ειδικά μαξιλάρια, τα οποία εκπέμπουν πίδακες αέρα. Αυτή η πίεση έχει μια ένταση που ρυθμίζεται από τη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στα μαξιλάρια.

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία για όσους υποβάλλονται σε αυτή τη θεραπεία, εκτός από τη νηστεία. Για την πιεσοθεραπεία, είναι απαραίτητο να επικοινωνείς πάντα με εξειδικευμένα κέντρα ομορφιάς.

Μια μεμονωμένη συνεδρία διαρκεί περίπου μισή ώρα και πρέπει να εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Σημ. Η πιεσοθεραπεία αντενδείκνυται σε ορισμένες καταστάσεις όπως: εγκυμοσύνη, διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, θρόμβωση, κιρσούς και σακχαρώδης διαβήτης.

Μπάνιο με αλάτι

Το μπάνιο με αλάτι έχει σημαντική αποσυμφορητική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελείται από τη διάλυση ενός κιλού αλατιού σε μια μπανιέρα γεμάτη ζεστό νερό. Στη συνέχεια, πρέπει να μουλιάσεις για περίπου 15-20 λεπτά, για να επιτρέψεις στο αλάτι να πραγματοποιήσει τη διαδικασία αποστράγγισης.

Μπάνιο με αλάτι για κατακράτηση υγρών

Μόλις τελειώσει το λουτρό και αδειάσει η μπανιέρα, μπορείς να κατευθύνεις το νερό στα πόδια, πρώτα σε μια ζεστή θερμοκρασία και μετά στο κρύο, ξεκινώντας από τα πόδια μέχρι τα γόνατα. Αυτό το βήμα θα ενεργοποιήσει την αγγειοδιαστολή (παρουσία ζεστού νερού) και την αγγειοσυστολή (όταν η θερμοκρασία γίνεται πιο κρύα).

Σπιτικό μασάζ για την κατακράτηση υγρών

Για να περιορίσεις τη ζημιά που προκαλείται από την εργασία από το σπίτι, μπορείς να κάνεις ένα DIY μασάζ ποδιών για την τόνωση της κυκλοφορίας.

Πρώτα απ ‘όλα, τοποθετούμε το πόδι σε ένα σκαμνί. Εφαρμόζουμε μια ενυδατική κρέμα ή λάδι, ξεκινώντας από τον αστράγαλο μέχρι τη βουβωνική χώρα.

Αρχίζουμε να τρίβουμε όλο το πόδι με κυκλικές κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω, με αυξανόμενη πίεση. Με τον αντίχειρα και τα δύο δάχτυλα κάθε χεριού «ζυμώνουμε» κάθε περιοχή, σαν να δουλεύαμε τη ζύμη ψωμιού, ξεκινώντας από το πόδι μέχρι τη βουβωνική χώρα. Στη συνέχεια, εκτελούμε τις ίδιες κινήσεις για τον εσωτερικό και εξωτερικό μηρό.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το άλλο πόδι. Το μασάζ διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά.

Κατακράτηση υγρών και διατροφή

Οι καλές διατροφικές συνήθειες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κατακράτησης νερού. Πρώτα απ ‘όλα, είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της περίσσειας υγρών. Καλύτερα να το χρησιμοποιείς στη ρουτίνα ομορφιάς σου!

Μια άλλη συμβουλή είναι να πίνεις πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 ή 2 λίτρα νερό την ημέρα. Τα αφεψήματα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο επειδή βοηθούν στην εξάλειψη της περίσσειας τοξινών και στην τόνωση της λεμφικής λειτουργίας και κυκλοφορίας του αίματος.

Τέλος, συνιστάται να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, ειδικά εκείνα που είναι πλούσια σε:

  • βιταμίνη C, που προστατεύει τα τριχοειδή του αίματος (εσπεριδοειδή, βερίκοκα, κεράσια, ανανά, φράουλες, ακτινίδια, πεπόνια, ροδάκινα, σπαράγγια, αγκινάρες, καρότα, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, μάραθο)
  • κάλιο, που προάγει την αποβολή της περίσσειας υγρών (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, μάραθο, ακτινίδιο, μπανάνες, καρπούζι)

6 συμβουλές κατά της κατακράτησης στα πόδια

  1. Άλλαζε συχνά θέση
  2. Ξεκουράσου με τα πόδια σου ανυψωμένα
  3. Ακολούθησε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
  4. Πίνε πολύ νερό
  5. Φόρα άνετα ρούχα
  6. Κάνε τακτικά μασάζ

Ως εκ τούτου, για να αντιμετωπίσεις τον καθιστικό τρόπο ζωής και την επακόλουθη κατακράτηση υγρών, είναι απαραίτητο να αλλάξεις μερικές καθημερινές συνήθειες.

Αν και είναι σημαντικό να έχεις μια σωστή στάση σώματος και να κάνεις μερικές απλές ασκήσεις, είναι εξίσου καλό να πραγματοποιείς στοχευμένες αισθητικές θεραπείες, με στόχο την τόνωση του αίματος και της λεμφικής κυκλοφορίας.

Τέλος, για να περιορίσεις τη συσσώρευση υγρών, καλό είναι να υιοθετήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ιδανικά χαμηλή σε νάτριο.