Σπυράκια: γιατί εμφανίζονται, ποιες περιοχές επηρεάζουν και με ποιες θεραπείες αντιμετωπίζονται

Σπυράκια και λευκά ή μαύρα στίγματα: μόνο όσοι υποφέρουν από αυτές τις ατέλειες του δέρματος γνωρίζουν πόσο ενοχλητικές είναι και πόσο δύσκολα εξαλείφονται μερικές φορές. Τι είναι όμως τα σπυράκια; Ποιες είναι οι αιτίες της εμφάνισής τους; Γιατί εμφανίζονται κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου; Μεταξύ άλλων, θα μάθεις και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις την εμφάνισή τους.

Σπυράκια: αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Τι είναι τα σπυράκια;

Ο όρος σπυράκια (που είναι γνωστά και ως φλύκταινες) αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη διαδικασία που επηρεάζει το σμηγματογόνο ωοθυλάκιο. Το τελευταίο σχηματίζεται από την τρίχα (θυλάκιο τρίχας) και τον σμηγματογόνο αδένα, υπεύθυνο για την παραγωγή σμήγματος.

Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, καθώς και η συσσώρευση βακτηρίων και νεκρών κυττάρων μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και μόλυνση μέσα στο φραγμένο ωοθυλάκιο. Και έτσι δημιουργείται το σπυράκι: ένα μικρό ανάγλυφο δέρματος, ροζ-κόκκινου χρώματος, που περιέχει πύον.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής τους;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση των σπυριών μπορεί να ποικίλλουν. Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

  • γενετική προδιάθεση
  • ορμονική ανισορροπία, ειδικά κατά την εφηβεία ή σε ορισμένες περιόδους της ζωής μας, όπως η προεμμηνορροϊκή περίοδος και η εγκυμοσύνη.
  • λάθος διατροφή: η κατάχρηση ορισμένων τροφών (γλυκά, πίτσα, τηγανητά, τυριά) μπορεί να ευνοήσει την εμφάνιση των σπυριών
  • χρήση φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και στεροειδή
  • κακός καθαρισμός του δέρματος: η συσσώρευση ακαθαρσιών εμποδίζει τις οδούς εξόδου του σμήγματος, προκαλώντας φλεγμονή
  • χρήση καλλυντικών ή απορρυπαντικών: προϊόντα που είναι πολύ επιθετικά, ερεθιστικά ή ακατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σου
  • ψυχολογικό στρες: όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας παράγει περισσότερες ορμόνες (ινσουλίνη και ανδρογόνα) που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των σμηγματογόνων αδένων, ευνοώντας την ανάπτυξη σπυριών
  • έκθεση σε ακτίνες UV: ο ήλιος προκαλεί αφυδάτωση του δέρματος. Έτσι, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερο σμήγμα για την αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος. Αυτό οδηγεί στην απόφραξη των πόρων και ευνοεί την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων.

Εσωτερικά σπυράκια: τι είναι και γιατί εμφανίζονται

Τα εσωτερικά (ή υποδόρια) σπυράκια σχηματίζονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Επομένως, δεν είναι ορατά, αλλά γίνονται αισθητά με την αφή. Αναπτύσσονται λόγω συσσώρευσης σμήγματος, βακτηρίων και βρωμιάς που παγιδεύονται στον δερματικό πόρο.

Σε αντίθεση με τα κλασικά σπυράκια, τα υποδόρια δεν έχουν το συνηθισμένο λευκό «κεφάλι» και η πληγείσα περιοχή είναι πιο κόκκινη ή και επώδυνη. Επιπλέον, το εσωτερικό σπυράκι μπορεί να διαρκέσει περισσότερο (από μία εβδομάδα έως μήνες) και να επανεμφανιστεί αρκετές φορές στο ίδιο σημείο.

Παρόλο που μπορεί να μπεις σε πειρασμό, δεν πρέπει ποτέ να πιέζετε ή να σπάζετε ένα σπυράκι κάτω από το δέρμα (αυτό ισχύει και για όλους τους τύπους σπυριών). Η συμπίεση ενός τυφλού σπυριού θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο, να αυξήσει τη φλεγμονή και επίσης να αφήσει μόνιμες ουλές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πάντα καλό να επικοινωνείτε με έναν δερματολόγο που θα είναι σε θέση να υποδείξει την καλύτερη θεραπεία.

Σπυράκια, μαύρα στίγματα και ακμή: ποιες οι διαφορές τους;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι δερματικών κηλίδων: σπυράκια, μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα … αλλά ποιες είναι οι διαφορές τους; Ας το μάθουμε μαζί.

  • Σπυράκια: Φλύκταινες που σχηματίζονται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν και φλεγμονώνονται, προκαλώντας βλάβες που περιέχουν κόκκινο πύον.
  • Λευκά στίγματα: ακαθαρσίες που αναπτύσσονται όταν το υπερβολικό σμήγμα παγιδευτεί σε έναν πόρο.
  • Μαύρα στίγματα: μικρές, σκουρόχρωμες ακαθαρσίες που εμφανίζονται όταν το συσσωρευμένο σμήγμα έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται.
  • Βλατίδες: μικρά εξογκώματα του δέρματος, λόγω φλεγμονωδών και μολυσμένων πόρων. Έχουν ροζ χρώμα και δεν περιέχουν πύον.
  • Ακμή: επαναλαμβανόμενα και επίμονα σπυράκια, διαδεδομένα στο πρόσωπο, το λαιμό ή την πλάτη.
  • Κύστες: υποδόρια οιδήματα γεμάτα πύον, λόγω της απόφραξης των σμηγματογόνων αδένων.
  • Οζίδια: φλεγμονώδη εξογκώματα που σχηματίζονται στο εσωτερικό της επιδερμίδας.

7 περιοχές του προσώπου στις οποίες συχνά εμφανίζουμε σπυράκια

Η περιοχή όπου εμφανίζονται τα σπυράκια δεν είναι εντελώς τυχαία. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, κάθε περιοχή του προσώπου αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο όργανο ή σε μια πιθανή διαταραχή του οργανισμού μας. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

Χάρτης με τις περιοχές του προσώπου που εμφανίζουν πιο συχνά σπυράκια και δερματικές ατέλειες

Στο μέτωπο

Μπορεί να οφείλονται σε κακές διατροφικές συνήθειες. Καλό είναι να αποφεύγεις την κατανάλωση fast food (τηγανητά, γλυκά και ανθρακούχα ποτά) και να αυξήσεις την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πίνεις πολύ νερό.

Στο πηγούνι

Η παρουσία ατελειών στο πηγούνι μπορεί να υποδηλώνει ορμονική ανισορροπία. Συμβαίνει κυρίως κοντά στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Για να μετριάσεις τα αποτελέσματα, καλό είναι να επιλέξεις μάσκες καθαρισμού κι εξισορρόπησης σμήγματος.

Στη μύτη

Η εμφάνιση σπυριών στη μύτη μπορεί να συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και το κυκλοφορικό σύστημα. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα χοληστερόλης ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να περιορίσεις την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να προτιμάς ψάρια (πλούσια σε Ωμέγα 3), φρούτα και λαχανικά. Προσοχή επίσης στο μακιγιάζ.

Στα μάγουλα

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τα μάγουλα σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις το κάπνισμα. Τα σπυράκια στα μάγουλα μπορεί επίσης να προκληθούν από βακτήρια και μικρόβια, οπότε ο σωστός καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος για καθαρό, υγιές δέρμα.

Aνάμεσα στα φρύδια

Η παρουσία σπυριών μεταξύ των φρυδιών υποδεικνύει ότι το συκώτι μας υποφέρει, πιθανώς λόγω πρόσληψης αλκοόλ ή ακόμη και κάποιων φαρμάκων.

Στο περίγραμμα των χειλιών

Τα σπυράκια γύρω από τα χείλη σχετίζονται με το έντερο. Είναι καλό να ακολουθείς μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Στους κροτάφους

Η εμφάνισή τους συνδέεται με διαταραχές των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Επομένως, συνιστάται να αποφεύγεις την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, σακχάρων και αλκοόλ και να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών, όπως νερό και φυτικά αφεψήματα.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς τον δερματολόγο;

Αν τα σπυράκια εμφανίζονται σε μεγάλες ποσότητες στο πρόσωπο ή το σώμα, παρά τη σωστή ρουτίνα ομορφιάς, είναι καιρός να συμβουλευτείς έναν ειδικό. Ένας δερματολόγος μπορεί να παρέχει την καταλληλότερη λύση, από τοπικές φαρμακευτικές αγωγές μέχρι πιο εντατικές θεραπείες όπως χημικά peeling και θεραπείες με λέιζερ.

Σπυράκια και διατροφή

Αδιαμφισβήτητα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καταπολέμηση των σπυριών. Μπορείς, λοιπόν, να ακολουθήσεις ορισμένες (πολύ αποτελεσματικές) συμβουλές που θα βοηθήσουν στη μείωση βλατίδων, φλυκταινών και σπυριών:

  • Προτίμησε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 (αβοκάντο, ψάρι, αποξηραμένα φρούτα) και βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδιο και φράουλες)
  • Χρησιμοποίησε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας στη μαγειρική
  • Απόφυγε το τηγάνισμα ως μέθοδο μαγειρέματος
  • Περιόρισε την κατανάλωση λιπαρών και τροφών υψηλών σε σάκχαρα
  • Προτίμησε δημητριακά όπως κριθάρι, κεχρί και καστανό ρύζι
  • Μείωσε την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

Οι καλύτερες αισθητικές θεραπείες για να καταπολεμήσεις τα σπυράκια

Υπάρχουν αρκετές δερμοαισθητικές θεραπείες, χρήσιμες για την καταπολέμηση των σπυριών. Στο άρθρο αυτό συγκεντρώσαμε τις πιο αποτελεσματικές:

Χημικό peeling

Το χημικό peeling είναι μια θεραπεία απολέπισης, ικανή να κάνει το δέρμα του προσώπου πιο λαμπερό, λείο κι ελαστικό. Περιλαμβάνει την εφαρμογή οξέων στο δέρμα (γλυκολικό ή πυροσταφυλικό οξύ) που εξαλείφουν τα νεκρά κύτταρα και την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, αφήνοντας τους πόρους εντελώς καθαρούς. Αυτή η θεραπεία είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη μείωση ουλών, ακμής, κηλίδων και ρυτίδων. Το peeling μπορεί να δράσει τόσο επιφανειακά όσο και πιο βαθιά, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

Μικροδερμοαπόξεση

Είναι μια αισθητική θεραπεία που στοχεύει στην αφαίρεση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος και στην τόνωση της αναγέννησης των κυττάρων. Λειτουργεί με τη χρήση συσκευής από την οποία εξέρχονται σωματίδια (όπως μικρόκοκκοι υδροξειδίου του αργιλίου), ασκώντας μια λεπτή δράση απολέπισης στην επιδερμίδα. Μετά τη θεραπεία, το δέρμα θα φαίνεται πιο λείο και συμπαγές.

Οξυγονοθεραπεία

Η θεραπεία με οξυγόνο είναι σε θέση να βελτιώσει τη μικροκυκλοφορία και να επανενεργοποιήσει το μεταβολισμό του δέρματος, με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Με τη χρήση ειδικής συσκευής, καθαρό οξυγόνο με υψηλή συγκέντρωση άλλων θρεπτικών συστατικών (υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) μεταφέρεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Αυτός ο τύπος θεραπείας είναι ιδανικός για την καταπολέμηση των κηλίδων ακμής, των δερματικών κηλίδων του δέρματος και της φωτογήρανσης.

7 φυσικές θεραπείες ομορφιάς για να εξαλείψεις γρήγορα τα σπυράκια

Για την καταπολέμηση των σπυριών, υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες που μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε λείο και καθαρό δέρμα. Εμείς ξεχωρίσαμε τις εξής:

Χυμός λεμονιού

Χάρη στην οξύτητά του, ο χυμός λεμονιού είναι σε θέση να εξισορροπήσει το pH του δέρματος. Στενεύει τους πόρους και αποβάλλει τα βακτήρια, αποτρέποντας έτσι την εξάπλωση των λοιμώξεων. Βάλε μερικές σταγόνες σε ένα βαμβάκι και εφάρμοσε ταμποναριστά στην επιθυμητή περιοχή. Μην το επαναλαμβάνεις περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα.

Baking soda

Αυτό το συστατικό στεγνώνει το υπερβολικό σμήγμα και να συρρικνώνει το σπυράκι μέχρι να εξαφανιστεί. Ανακάτεψε τη μαγειρική σόδα με λίγο νερό και άπλωσε το μείγμα στο πρόσωπο για 15 λεπτά. Τέλος, πλύνε το πρόσωπο με ζεστό νερό. Μην επαναλαμβάνεις τη διαδικασία περισσότερες από δύο φορές την ημέρα, για να αποφύγεις την υπερβολική ξήρανση του δέρματος.

Aloe vera

Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση ικανή να απελευθερώσει το δέρμα από τη συσσώρευση σμήγματος και τοξινών.

Tea tree oil

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές του ιδιότητες, το έλαιο τσαγιού είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος ενάντια στα σπυράκια. Εφάρμοσε δύο σταγόνες λάδι δέντρου τσαγιού στο σπυράκι με μια μπατονέτα και άφησε να δράσει για μια ώρα. Στη συνέχεια, πλύνε το πρόσωπό σου με ζεστό νερό.

Πράσινο τσάι

Πρόκειται για ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, πολύ χρήσιμο για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Ετοίμασε ένα έγχυμα με φύλλα πράσινου τσαγιού, το οποίο θα βάλεις σε παγοθήκες και θα καταψύξεις για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, εφάρμοσε τα παγάκια απευθείας στα σπυράκια.

Σκόρδο

Η αλικίνη που περιέχει το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των σπυριών. Πάρε ένα κομμάτι ωμό σκόρδο και τρίψε το στο σπυράκι. Θα δεις ότι μετά το δέρμα σου θα είναι πιο καθαρό. Μπορείς να το επαναλάβεις 2-3 φορές την ημέρα

Πηλός

Χάρη στη ρύθμιση του σμήγματος, τον καθαρισμό και την απολέπιση, ο πηλός καθαρίζει καλά το δέρμα και στεγνώνει τα σπυράκια. Λόγω των πολλαπλών ευεργετικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως για τη σύνθεση μάσκας αργίλου, ιδανική για την καταπολέμηση των ατελειών του δέρματος.

Πώς να προλάβεις τα σπυράκια: όλες οι συμβουλές

  • Πλύνε το πρόσωπό σου μερικές φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό για να αφαιρέσεις το υπερβολικό σμήγμα και τους ρύπους.
  • Απόφυγε τη χρήση επιθετικών καθαριστικών που στεγνώνουν το δέρμα.
  • Ενυδάτωσε την επιδερμίδα με κρέμες χωρίς άρωμα και μη φαγεσωρογόνα συστατικά.
  • Περιόρισε το μακιγιάζ που θα μπορούσε να φράξει τους πόρους και να δημιουργήσει εστίες ατελειών. Κυρίως απόφυγε τις λιπαρές και βαριές βάσεις και προτίμησε μη φαγεσωρογόνα, διαφανή και χωρίς άρωμα προϊόντα.
  • Μην πιέζεις σπυράκια και μαύρα στίγματα, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή.
  • Περιόρισε την έκθεση στον ήλιο. Οι ακτίνες μπορεί να στεγνώσουν τα σπυράκια στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου προκαλούν περισσότερη παραγωγή λαδιού.
  • Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου με βρώμικα χέρια.
  • Μη μοιράζεσαι πετσέτες, μπουρνούζια. μαντηλάκια και κάθε άλλο αντικείμενο που αποτελεί εστία μικροβίων και βακτηρίων.
  • Περιόρισε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σάκχαρα και λιπαρά (πατατάκια, αρτοσκευάσματα φτιαγμένα με λευκό αλεύρι και ζαχαρούχα ποτά).

Με λίγα λόγια, δεν αρκεί να καλύπτουμε τα σπυράκια κάτω από παχιά στρώματα μακιγιάζ. Είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια πολύπλευρη προσέγγιση που συνδυάζει μια σειρά καθημερινών τελετουργικών ομορφιάς, εξειδικευμένες θεραπείες αισθητικής, καθώς και μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.