Τριχόπτωση: πότε πρέπει να ανησυχήσεις; Αιτίες, θεραπείες και πρόληψη

Η απώλεια μαλλιών είναι μια εντελώς φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού μας. Σε συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο, μπορεί να γίνει πρόβλημα και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές: αλλαγή εποχής, άγχος, ορμονικές ανισορροπίες… Γιατί λοιπόν πέφτουν τα μαλλιά μας; Πότε πρέπει να ανησυχήσεις; Ποιες είναι οι θεραπείες; Πώς να αποτρέψεις την τριχόπτωση; Στο άρθρο αυτό θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

hairloss

Τι είναι η τριχόπτωση;

Στην πραγματικότητα, είναι μια φυσική διαδικασία που συνδέεται με τον κύκλο αναγέννησης των μαλλιών, ο οποίος περιλαμβάνει τη γέννηση, την ανάπτυξη, την πτώση και την αναγέννηση των μαλλιών. Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής που αποτελείται από 3 φάσεις:

 1. Anagen – φάση ανάπτυξης: είναι η φάση ανάπτυξης των μαλλιών και μπορεί να διαρκέσει περίπου 2-4 χρόνια στους άνδρες και 3-6 χρόνια στις γυναίκες.
 2. Catagen – φάση στάσης: είναι μια φάση μετάβασης, διάρκειας 2-3 εβδομάδων, στην οποία τα μαλλιά αρχίζουν να σταματούν σταδιακά τις ζωτικές λειτουργίες τους.
 3. Telogen – φάση πτώσης: είναι η φάση στην οποία τα μαλλιά είναι πλέον νεκρά και έτοιμα να πέσουν. Μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες.

Στη ζωή ενός ατόμου, κάθε τρίχα επαναλαμβάνει τον ίδιο κύκλο ανάπτυξης περίπου 20 φορές στον δικό της χρόνο, επομένως κάθε τρίχα έχει έναν κύκλο ζωής ανεξάρτητο από τις υπόλοιπες.

Τριχόπτωση: φυσιολογική ή παθολογική;

Η τριχόπτωση θεωρείται φυσιολογική όταν αφορά περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα.

Αντ ‘αυτού, μιλάμε για ανώμαλη ή παθολογική απώλεια μαλλιών όταν χάνονται περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα και η ποσότητα των τριχών που πέφτει είναι εμφανώς μεγαλύτερη από αυτήν της φάσης ανάπτυξης.

Εάν αυτό το πρόβλημα υπερβεί ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν τριχολόγο που θα αξιολογήσει τον τύπο της τριχόπτωσης, προκειμένου να παρέμβει αποτελεσματικά.

Ποιες είναι οι αιτίες για τη φυσιολογική απώλεια μαλλιών;

Η τριχόπτωση είναι συχνά ένα παροδικό φαινόμενο, που προκαλείται από φυσιολογικούς παράγοντες που συνδέονται με το άγχος, τις ορμονικές ανισορροπίες ή την κακή διατροφή. Ας ανακαλύψουμε μαζί τις κύριες αιτίες.

Εποχιακή τριχόπτωση

Συνήθως το φθινόπωρο, το φαινόμενο της τριχόπτωσης είναι πιο έντονο. Σε αυτήν την περίοδο του έτους, χάνουμε περίπου 100-150 τρίχες την ημέρα, μια κατάσταση που επανέρχεταιι στο φυσιολογικό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά γιατί τα μαλλιά πέφτουν περισσότερο το φθινόπωρο;

Αυτό είναι αποτέλεσμα της μείωσης της εξωτερικής φωτεινότητας, η οποία οδηγεί σε χαμηλότερη παροχή ενέργειας και συνεπώς σε αγγειοσυστολή (λιγότερη ροή αίματος). Αυτό προκαλεί μια αποσυμπίεση του στυτικού μυός, ο οποίος στη βάση του θυλακίου συγκρατεί τα μαλλιά που προορίζονται να πέσουν στη φάση της πτώσης. 

Στους ανθρώπους, η θερινή αγγειοδιαστολή καθορίζει την αύξηση των ροών και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ανάπτυξη των τριχών. Στις γυναίκες, ωστόσο, η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει αύξηση στην απώλεια οξυγόνου που μεταφέρεται από το αίμα. Κατά συνέπεια αυτού μυϊκή συστολή. Επιπλέον, η αλλαγή στις θερμοκρασίες έχει αποφασιστική επίδραση στις ορμόνες (μελατονίνη και προλακτίνη) που διεγείρουν τη δραστηριότητα των ωοθυλακίων και κατά συνέπεια επηρεάζουν τον κύκλο ζωής των μαλλιών, προάγοντας την ανανέωση του τριχωτού της κεφαλής.

Τριχόπτωση λόγω ελλιπούς διατροφής 

Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας. Μια μη ισορροπημένη διατροφή προκαλεί πολλές ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ας δούμε λοιπόν ποιες ουσίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία των μαλλιών μας:

 • Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των μαλλιών, καθώς εγγυάται την οξυγόνωση των ιστών. Επιπλέον, χάρη στη δράση ρύθμισης του σμήγματος, επιταχύνει τις διαδικασίες κερατινοποίησης και αναγέννησης των κυττάρων.
 • Οι βιταμίνες Β προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και την αναγέννηση των κυττάρων. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρά μαλλιά, πιτυρίδα και φαλάκρα.
 • Τη γήρανση του τριχωτού της κεφαλής. αποτρέπει η βιταμίνη Α. Η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε πιτυρίδα και ξηρά μαλλιά, ευνοώντας την πάχυνση του τριχωτού της κεφαλής.
 • Η βιταμίνη Η επιτρέπει την παραγωγή κερατίνης, η οποία διεγείρει την ανανέωση των μαλλιών, προωθώντας έτσι την ταχύτερη ανάπτυξη.
 • Το σύμπλεγμα βιταμινών Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, επειδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την επιδείνωση των κυττάρων και την τριχόπτωση.

Τριχόπτωση λόγω άγχους

Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ άγχους και τριχόπτωσης. Το άγχος, στην πραγματικότητα, προκαλεί ορμονικές ανισορροπίες που μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά εισέρχονται πρόωρα στη φάση πτώσης όταν δεν έχουν ακόμη τελειώσει τη φάση ανάπτυξης, προκαλώντας αλωπεκία από στρες.

Αυτό συμβαίνει σε γυναίκες με διάχυτη αραίωση σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και σε άνδρες με αραίωση, ιδίως στην κεντρική και μετωπική περιοχή του κεφαλιού (η λεγόμενη υποχωρούσα γραμμή των μαλλιών). Ευτυχώς, η νευρωτική αλωπεκία είναι αναστρέψιμη και ως εκ τούτου εξαφανίζεται όταν ξεπεραστεί η αγχωτική κατάσταση που την προκάλεσε.

Πού μπορεί να οφείλεται η παθολογική τριχόπτωση;

Σε περίπτωση παθολογικής τριχόπτωσης, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για αλωπεκία. Η αλωπεκία αναφέρεται σε μια αραίωση ή μη φυσιολογική απώλεια μαλλιών. Ας δούμε μαζί ποιοι είναι οι κύριοι τύποι αλωπεκίας.

Ανδρογενετική αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία, η οποία αναφέρεται πιο συχνά ως φαλάκρα, επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό. Στους άνδρες, η τριχόπτωση επηρεάζει τους κροτάφους, το μέτωπο ή την κορυφή του κεφαλιού, ενώ στις γυναίκες εμφανίζεται με αραίωση που επηρεάζει την κορυφή του κεφαλιού. Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικές ή γενετικές. Η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από ανδρογόνες ορμόνες που ατροφούν το θυλάκιο των τριχών, προκαλώντας μη αναστρέψιμη τριχόπτωση.

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια φλεγμονώδης παθολογία που εκδηλώνεται με την τριχόπτωση σε περισσότερο ή λιγότερο οριοθετημένα «μπαλώματα», συχνά με κυκλικό ή ωοειδές σχήμα.

alopecia

Αυτό είναι ένα ανοσοποιητικό πρόβλημα: τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται στα θυλάκια των μαλλιών επειδή δεν αναγνωρίζονται ως δικά τους, προκαλώντας έτσι φλεγμονή που οδηγεί σε τριχόπτωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά μεγαλώνουν από μόνα τους μέσα σε λίγους μήνες, δίνοντας έτσι μια φυσική λύση για την πάθηση αυτή.

Κυσιατρική αλωπεκία

Η κυσιατρική αλωπεκία είναι μια μη αναστρέψιμη τριχόπτωση που εκδηλώνεται σε μικρά, φαλακρά και συχνά κόκκινα «μπαλώματα». Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που οδηγεί στην οριστική καταστροφή του τριχοθυλακίου. Η κυσιατρική αλωπεκία της κυστιατρικής μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να συνοδεύεται από κνησμό και κάψιμο.  Υπάρχει η περίπτωση να ενταθεί καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν ειδικό, ο οποίος, με προσεκτική διάγνωση, θα είναι σε θέση να δώσει τη σωστή θεραπεία, προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου.

Θεραπείες για την τριχόπτωση

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την τριχόπτωση και ποικίλλουν ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Σε περίπτωση που η τριχόπτωση δεν έχει παθολογικές αιτίες, αρκεί να καταφύγεις στην καταλληλότερη, για εσένα, θεραπεία κατά της τριχόπτωσης: θεραπευτικό σαμπουάν, φιαλίδια και ειδικά συμπληρώματα ικανά να αποκαταστήσουν τη φυσική φυσιολογική ισορροπία των μαλλιών. 

Επιπλέον, μπορούν να υιοθετηθούν διάφορες φυσικές θεραπείες που βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις καλύτερες φυσικές θεραπείες.

Αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου

Το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου προωθεί την οξυγόνωση των βολβών των μαλλιών, προωθώντας έτσι την ανάπτυξη των τριχών. Πώς να το χρησιμοποιήσεις σωστά; Μπορείς να το εφαρμόσεις κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ή να το αραιώσεις με σαμπουάν.

Χέννα

Η χέννα, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από ανατολίτικες γυναίκες για τη βαφή των μαλλιών τους, δίνει λάμψη και όγκο στα μαλλιά, καθιστώντας τα πιο δυνατά.

Συνιστάται να προετοιμάσεις ένα πακέτο με χέννα και νερό που θα εφαρμοστεί απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 3-4 φορές το μήνα.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία μιας ενισχυτικής μάσκας μαλλιών. Απλά άπλωσε τον πολτό ενός ώριμου αβοκάντο σε βρεγμένα μαλλιά για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το λούσιμο. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για την καταπολέμηση της ξηρής επιδερμίδας και της τριχόπτωσης.

Έλαιο καρύδας

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, το λάδι καρύδας, χάρη στη θρεπτική του δράση, είναι μια εξαιρετική λύση για τη φροντίδα των μαλλιών σου. Αρκεί να το αραιώσεις με λίγο νερό και να το εφαρμόσεις με ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά. Θα πρέπει να το αφήσεις για περίπου δύο ώρες πριν το ξέπλυμα. 

Τζίντζερ

Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και αιθέρια έλαια, το τζίντζερ διεγείρει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, επιτρέποντας στα θυλάκια των τριχών να αναπτυχθούν καλύτερα. Επιπλέον, χάρη στα λιπαρά του οξέα, είναι ιδανικό για λεπτά μαλλιά γιατί τα κάνει πιο δυνατά και πιο υγιή. Για να προετοιμάσεις τη μάσκα, απλώς ανακάτεψε το τριμμένο τζίντζερ με το ελαιόλαδο. Το μείγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται σε υγρά μαλλιά με βαθύ μασάζ διάρκειας 15 λεπτών για καλύτερη απορρόφηση.

Τι να κάνεις όταν η πτώση είναι παθολογική;

Όταν η τριχόπτωση είναι παθολογική, καλό είναι να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό, τον τριχολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κάποια από αυτές τις εξετάσεις:

 • τριχολογική εξέταση: εξέταση των μαλλιών χρήσιμη για την επαλήθευση τυχόν ανωμαλιών στο τριχωτό της κεφαλής, που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση
 • τριχογράφημα: μικροσκοπική εξέταση δείγματος μαλλιών, που επιτρέπει τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στον κύκλο ζωής των μαλλιών, αξιολογώντας την κατάσταση της υγείας τους
 • ορυκτογράφημα: ανάλυση των μαλλιών, που επιτρέπει τον εντοπισμό τυχόν διατροφικών ελλείψεων, όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία.

Πώς να αποτρέψεις την τριχόπτωση;

Η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Η σωστή φροντίδα, συγκεκριμένα προϊόντα και η σωστή διατροφή αποτελούν τη βάση μιας δυνατής και υγιούς τρίχας. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της τριχόπτωσης.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, είναι καθοριστική για την τριχόπτωση. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε:

 • βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, φράουλες, λεμόνια, ακτινίδια), που διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου
 • σίδηρος (κρέας, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, ρόκα, σάρκα), που συμβάλλει στην οξυγόνωση των ιστών
 • βιταμίνη Α (αυγά), που λιπαίνει τον βολβό των μαλλιών που εξουδετερώνει την πιτυρίδα και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής
 • βιοτίνη (ξηροί καρποί, γλυκοπατάτες, αυγά και βρώμη), που διεγείρει την ανάπτυξη της κερατίνης.

Θεραπείες για τη φροντίδα των μαλλιών

Για να έχεις υγιή και δυνατά μαλλιά, είναι επίσης καλό να δοκιμάσεις τις παρακάτω θεραπείες.

Απολέπιση δέρματος

Το scrub είναι μια απολεπιστική θεραπεία που επιτρέπει τον καθαρισμό του δέρματος, την εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος και την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων. Πως μπορείς να το κάνεις; Το προϊόν εφαρμόζεται σε βρεγμένα μαλλιά, πριν το λούσιμο, με ελαφρύ μασάζ χρήσιμο για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Άφησέ το για περίπου 5-10 λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε καλά με νερό. Το scrub πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα.

Θεραπεία κερατίνης

Είναι μια θεραπεία αναδόμησης για βαθιά θρέψη και απαλά, λαμπερά μαλλιά. Η κερατίνη είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία των μαλλιών, επειδή αναπαράγει επιδερμίδες που έχουν υποστεί ζημιά από βαφές και άλλες χημικές θεραπείες. Το αποτέλεσμα αναδόμησης μπορεί να διαρκέσει έως και 6 μήνες. Για τη θεραπεία της κερατίνης είναι πάντα καλό να επικοινωνήσεις με έναν επαγγελματία κομμωτή, που θα είναι σε θέση να προτείνει τον πιο κατάλληλο τύπο θεραπείας για τα μαλλιά σου.

keratin treatment

Θεραπεία κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος

Η θεραπεία με κολλαγόνο είναι ιδανική για εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά, επειδή επιτρέπει την ενίσχυση του άξονα των μαλλιών, περιορίζοντας έτσι την πτώση της. Επιπλέον, εγγυάται βαθιά ενυδάτωση στα μαλλιά, αποτρέποντας τη γήρανση. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, από την άλλη πλευρά, είναι ιδανική για την καταπολέμηση των ξηρών μαλλιών, επειδή αποκαθιστά την ισορροπία του νερού στη δομή των μαλλιών και προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά θα είναι επομένως πιο ανθεκτικά και πιο ελαστικά. Και στις δύο περιπτώσεις είναι απαραίτητο να συμβουλευτείς κάποιον επαγγελματία.

5 συμβουλές για υγιή μαλλιά

 1. Απόφυγε τη χρήση επιθετικών προϊόντων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής. Για παράδειγμα, είναι καλό να αποφεύγετε στη ρουτίνα ομορφιάς των μαλλιών σας ορισμένες βλαβερές ουσίες που περιέχονται σε πολλά προϊόντα μαλλιών όπως λαυρυλοθειικό νάτριο ή SLS που προκαλεί ξηρά μαλλιά, ισοπροπύλιο που μειώνει την υγρασία του τριχωτού της κεφαλής και προπυλενογλυκόλη που βλάπτει τη δομή των υγιών μαλλιών.
 2. Κάνε περιοδικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να επανενεργοποιήσεις τη μικροκυκλοφορία.
 3. Μη χρησιμοποιείς καθημερινά πιστολάκι ή ισιωτική μαλλιών, καθώς η θερμότητα κάνει τα μαλλιά εύθραυστα.
 4. Μείωσε τη χρήση βαφών και χημικών θεραπειών που μπορούν να βλάψουν περαιτέρω τα μαλλιά. Προσπάθησε να ανανεώνεις τη βαφή κάθε 4-6 εβδομάδες.
 5. Μη δένεις τα μαλλιά σου συχνά με κλιπ και λαστιχάκια, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αποδυνάμωση και την επακόλουθη τριχόπτωση.

Συμπερασματικά, για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τριχόπτωσης είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε πρώτα τις αιτίες. Εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες είναι σκόπιμο να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό  μη ξεχνάς τις ακόλουθες τελευταίες συμβουλές. Είναι απαραίτητο να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, να φροντίζεις τα μαλλιά σου με συγκεκριμένα προϊόντα και θεραπείες και να υιοθετήσεις απλές συνήθειες για να κάνουν τη διαφορά.