Ξηρό δέρμα τον χειμώνα: αιτίες και θεραπείες

Τον χειμώνα, το κρύο, ο αέρας και οι συνεχείς αλλαγές στη θερμοκρασία ασκούν πίεση στο δέρμα μας, κάνοντάς το στεγνό κι ερεθισμένο. Το θαμπό και ξηρό δέρμα, η ερυθρότητα, το ξεφλούδισμα και μερικές φορές ακόμη και η δερματίτιδα είναι μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του ξηρού δέρματος. Αλλά γιατί το δέρμα στεγνώνει το χειμώνα; Τι μπορείς να κάνεις για να το προστατεύσεις από το κρύο;

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις κύριες αιτίες για το ξηρό δέρμα και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ενυδατωμένη επιδερμίδα, ακόμα και τους πιο κρύους μήνες.

Τι είναι το ξηρό δέρμα;

Το δέρμα μας προστατεύεται από ένα λεπτό επιφανειακό στρώμα, που ονομάζεται υδρολιπιδική μεμβράνη. Αυτό το φυσικό προστατευτικό στρώμα, που αποτελείται από νερό και λιπίδια, έχει ως στόχο την προστασία του δέρματος από την επιθετικότητα και τους εξωτερικούς παράγοντες, εξασφαλίζοντας ελαστικότητα και ενυδάτωση στην επιδερμίδα.

Αλλά όταν για κάποιο λόγο η ισορροπία του υδρολιπιδικού φιλμ αλλάζει, το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ στην αφή και χάνει την ελαστικότητά του. Μπορεί επίσης να είναι ερεθισμένο ή να ξεφλουδίζει και συχνά χαρακτηρίζεται από φαγούρα.

Η ξηρότητα του δέρματος, γνωστή επιστημονικά ως ξερόωση του δέρματος, είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα και επηρεάζει τις πιο εκτεθειμένες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο και τα χέρια.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ξηρού δέρματος;

Το ξηρό δέρμα διακρίνεται σε δύο τύπους:

 • αφυδατωμένο ξηρό δέρμα, δηλαδή φτωχό σε νερό. Το δέρμα αυτό έχει γυαλάδα, μεγάλους πόρους και σπυράκια, γι’ αυτό συχνά συγχέεται με το λιπαρό δέρμα.
 • αλιπιδικό ξηρό δέρμα, δηλαδή χωρίς λίπη. Το δέρμα αυτό είναι πιο εύθραυστο και ευαίσθητο, επιρρεπές σε ρυτίδες και άλλα πρόωρα σημάδια γήρανσης.

Μερικές φορές οι δύο τύποι μπορούν να συνδυαστούν, με αποτέλεσμα ένα αφυδατωμένο αλιπιδικό δέρμα.

Γιατί το δέρμα γίνεται ξηρό το χειμώνα;

Η αφυδάτωση του δέρματος το χειμώνα προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων: κλιματολογικών, περιβαλλοντικών και σωματικών.

Ας δούμε λοιπόν τις κύριες αιτίες που ευθύνονται για το ξηρό δέρμα.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο κρύος αέρας, ο χαμηλότερος βαθμός υγρασίας και η συνεχής εναλλαγή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων μπορεί να προκαλέσουν μείωση της ροής του αίματος προς την επιδερμίδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο φαινόμενο της αγγειοσυστολής που συνδέεται με το κρύο.

Στην πραγματικότητα, για να διατηρήσει τη θερμότητά του, το σώμα μας συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος (το οποίο γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο) προκειμένου να φέρει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στα εσωτερικά όργανα. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να δυσκολεύει το ίδιο το δέρμα, το οποίο, λαμβάνοντας λιγότερη τροφή από το αίμα, επιβραδύνει την παραγωγή λιπών (λιπιδίων) ικανών να συγκρατούν νερό.

Εκτός από την αγγειοσυστολή, άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ξηρό δέρμα είναι οι εξής:

 • αιθαλομίχλη και λεπτή σκόνη που, ειδικά στην πόλη, εγκαθίστανται στο δέρμα, κάνοντάς το πιο ευαίσθητο και εύθραυστο και εμποδίζοντας την κανονική αναγέννησή του.
 • συχνά ντους με πολύ ζεστό νερό που αποδυναμώνουν τα λιπιδικά εμπόδια του δέρματος
 • χρήση επιθετικών απορρυπαντικών ή μη κατάλληλων για τον τύπο του δέρματος
 • λήψη ορισμένων μακροχρόνιων φαρμάκων, όπως ρετινοειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, ή διουρητικά και αντισυλληπτικά φάρμακα που μπορούν να μεταβάλουν την υδρόλιπη μεμβράνη του δέρματος, προκαλώντας αφυδάτωση
 • διατροφή χαμηλή σε υγρά, λίπη, βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη Α), πρωτεΐνες και αμινοξέα
 • προχωρημένη ηλικία που οδηγεί σε λέπτυνση του δέρματος και εξασθένηση του υδρολιπιδικού φιλμ, θέτοντας σε κίνδυνο την ενυδάτωση του δέρματος
 • κληρονομικοί παράγοντες

Πώς μπορείς να αναγνωρίσεις το ξηρό δέρμα;

Για να καταλάβουμε εάν το δέρμα μας είναι ξηρό, τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι τα εξής:

 • τραχύ ή ξεφλουδισμένο δέρμα
 • πολύ σφιχτό δέρμα ειδικά μετά από ντους ή μπάνιο
 • αίσθημα κνησμού
 • ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα
 • μικρές αλλοιώσεις με πιθανή αιμορραγία
 • απώλεια λάμψης και φωτεινότητας

Η υπερβολική ξηρότητα του δέρματος δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ορισμένων δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα). Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πάντα καλό να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο ο οποίος, με προσεκτική διάγνωση, θα είναι σε θέση να παρέμβει με τον καταλληλότερο τρόπο. 

Ας δούμε μαζί τις διάφορες δερματικές ασθένειες που παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με το ξηρό δέρμα.

Ψωρίαση

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη παθολογία του δέρματος που εκδηλώνεται με αλλοιωμένες περιοχές (ερυθηματώδεις και στρογγυλεμένες πλάκες με ανάγλυφο περίγραμμα), καλυμμένες με υπόλευκες κλίμακες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αλλοιώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα και συνήθως βρίσκονται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και χαμηλά στην πλάτη, ενώ μπορούν να επεκταθούν και σε ολόκληρο το σώμα.

Αν και οι αιτίες αυτής της δερματικής νόσου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, εντοπίζονται κυρίως στη γενετική σύσταση. Αυτό σχετίζεται με μια αλλοιωμένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η διάγνωση γίνεται με την εμφάνιση και την κατανομή των αλλοιώσεων. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές θεραπείες (μαλακτικά, υποκατάστατα βιταμίνης D3, ρετινοειδή, κορτικοστεροειδή, ανθραλίνη), φωτοθεραπεία και, σε σοβαρές μορφές, συστηματική φαρμακευτική αγωγή.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (γνωστή και ως έκζεμα) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ασθένεια της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος, που μπορεί να προκληθεί από γενετική ευαισθησία, ανοσολογική δυσλειτουργία, αλλοίωση του φραγμού του δέρματος και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Συνήθως εκδηλώνεται με φαγούρα, ξηρό δέρμα και ερυθρότητα.

Ξηρό δέρμα, ψωρίαση ή ατοπική δερματίτιδα;

Η διάγνωση γίνεται μέσω αναισθησίας και φυσικής εξέτασης. Για τη θεραπεία συνίστανται ενυδάτωση, αποφυγή αλλεργικών και ερεθιστικών ενεργοποιητών, και ίσως χρήση τοπικών ή ανοσορυθμιστικών κορτικοστεροειδών.

Ξηρό ή ασφυξιακό δέρμα;

Το ξηρό δέρμα δεν πρέπει να συγχέεται με το ασφυξιακό δέρμα. Το ασφυξιακό δέρμα δεν αναπνέει λόγω υπερβολικού σμήγματος που φράζει τους πόρους, προκαλώντας αφυδάτωση, ατέλειες και σπυράκια. Είναι λιπαρό και ξηρό δέρμα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται σε ορισμένες περιοχές και να έχει γυαλάδα και λιπαρότητα σε άλλες. Οι αιτίες της ασφυξίας του δέρματος μπορεί να σχετίζονται με τη διατροφή ή τις ορμονικές ανισορροπίες, καθώς και τη λανθασμένη χρήση προϊόντων που δεν είναι κατάλληλα για τον τύπο του δέρματος. 

Τι μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις το ξηρό δέρμα;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι καλό να κάνεις ένα πολύ λεπτομερή καθαρισμό για να περιορίσει τη γυαλάδα και να ενυδατώσει την επιδερμίδα. Στη συνέχεια, η απολέπιση είναι σημαντική, για να ελευθερώσεις τους φραγμένους πόρους και να βοηθήσετε το δέρμα να αναπνεύσει ξανά. Επομένως, κάνε peeling μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά το ασφυξιακό δέρμα, προτίμησε κρέμες λύσεις με σμηγματορρυθμιστική δράση, για να βοηθήσεις τους σμηγματογόνους αδένες να λειτουργούν ομαλά.

Συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο κύριος στόχος είναι η ενυδάτωση και η θρέψη του ξηρού δέρματος. Ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές που πρέπει να θυμάσαι.

Κράτα την επιδερμίδα βαθιά ενυδατωμένη 

Η ιδανική χειμερινή περιποίηση του δέρματος περιλαμβάνει την εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπό σου. Αλλά ποια είναι χαρακτηριστικά μια καλής ενυδατικής κρέμας; Δεδομένου ότι πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει μια αντιψυκτική ασπίδα, είναι σημαντικό να έχει ως βάση μαλακτικά βούτυρα και λάδια που εξασφαλίζουν ελαστικότητα. Είναι εξίσου σημαντικό να περιέχει:

 • πεπτίδια (μίνι-πρωτεΐνες) που έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν βλάβες και να εξαλείφουν τη φλεγμονή διεγείροντας την αναγέννηση των κυττάρων χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση.
 • κεραμίδια (λιπίδια) που βοηθούν στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος και διατηρούν το σωστό επίπεδο ενυδάτωσης
 • βιταμίνες A, E και D που έχουν ενυδατική και καταπραϋντική δράση.

Τέλος, για τον καθημερινό καθαρισμό, απόφυγε προϊόντα με αφρό, τα οποία είναι αρκετά επιθετικά για την επιδερμίδα. Αντίθετα, προτίμησε πιο φιλικά προϊόντα όπως, για παράδειγμα, ένα πολύ κρεμώδες γαλάκτωμα ή λάδι καθαρισμού για ευαίσθητο δέρμα.

Πίνε πολύ νερό

Το ξηρό δέρμα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης του σώματος. Είναι απαραίτητο να ενυδατώνεις το δέρμα σου εξωτερικά και εσωτερικά. Το χειμώνα είναι απαραίτητο να πίνεις πολύ νερό και προσπάθησε να αυξήσεις την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων όπως τσάι και αφεψήματα.

Για να διαπιστώσεις αν το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο, μπορείς να κάνεις το τεστ τσιμπήματος του δέρματος. Πώς να το κάνεις αυτό; Είναι πολύ απλό.

Απλά τράβηξε το δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού προς τα πάνω μεταξύ δύο δακτύλων και κράτησέ το για λίγα δευτερόλεπτα. Εάν επανέλθει αμέσως, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσεις. Αλλά αν το δέρμα σου πάρει λίγο χρόνο για να επιστρέψει στο φυσιολογικό, πιθανότατα χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση.

Μην κάνεις ντους με πολύ ζεστό νερό

Συνιστάται να κάνεις γρήγορο ντους και μπάνιο, με διάρκεια μικρότερη από 20 λεπτά. Πρέπει επίσης να δίνεις προσοχή στη θερμοκρασία του νερού, η οποία πρέπει να είναι περίπου 37 βαθμούς. Στην πραγματικότητα, το πολύ ζεστό νερό αποδυναμώνει το φυσικό φράγμα του δέρματος, κάνοντάς το αφυδατωμένο και πιο ευάλωτο. Μόλις τελειώνεις το ντους, είναι πάντα καλό να βάζεις ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα.

Διατήρησε την υγρασία του περιβάλλοντος

Το χειμώνα, το δέρμα στεγνώνει και αφυδατώνεται και λόγω των συστημάτων θέρμανσης που στεγνώνουν τον αέρα. Επομένως, είναι καλό να χρησιμοποιείς έναν υγραντήρα για να διατηρείς τα σωστά επίπεδα υγρασίας στον αέρα. Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση είναι η τοποθέτηση δοχείων νερού σε καλοριφέρ, όπου μπορείς και να προσθέσεις μια φυσική αρωματική ουσία..

Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του ξηρού δέρματος. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις πολλά φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, καρότα, ντομάτες, ακτινίδια, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνες A, E και C), χρήσιμα για την πρόληψη της αφυδάτωσης του δέρματος. Προτιμώνται επίσης τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6, όπως ψάρια, ξηροί καρποί, όσπρια και φυτικά έλαια, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Πάρε συμπληρώματα κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι μία από τις πρωτεΐνες του σώματος που βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας και του σωστού επιπέδου ενυδάτωσης στο δέρμα.

Μπορείς, λοιπόν, να δοκιμάσεις συμπληρώματα με βάση το κολλαγόνο, που βοηθούν στη μείωση της ξηρότητας και στη βελτίωση του βαθμού ενυδάτωσης. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα είναι αυτά που βασίζονται σε υδρολυμένο κολλαγόνο με ενζυματική ή χημική επεξεργασία, λόγω της ευκολότερη πέψης και διαλυτότητας στο νερό.

Φυσικές θεραπείες για το ξηρό και σκασμένο δέρμα

Υπάρχουν μερικές απλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Aloe Vera gel 

Το τζελ με aloe vera, χάρη στην ενυδατική, καταπραϋντική και θεραπευτική του δράση, είναι μια από τις φυσικές θεραπείες κατά του ξηρού δέρματος. Ενδείκνυται ιδιαίτερα όταν υπάρχει δυσφορία του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων πληγών, τραυμάτων και ερεθισμού λόγω του κρύου. Μπορεί να εφαρμοστεί στα χέρια, το πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα.

Shea butter

Μια άλλη φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα είναι το βούτυρο καριτέ. Εκτός από θρέψη και ενυδάτωση, το βούτυρο καριτέ χαρίζει επίσης αντιοξειδωτική δράση (κυρίως λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και βιταμίνη D) προστατεύοντας το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ο αέρας και το κρύο. Το βούτυρο καριτέ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα και το πρόσωπο ως θρεπτική και προστατευτική κρέμα.

Μέλι

Τα οφέλη του μελιού στο δέρμα είναι πολλαπλά. Χάρη στις υγροσκοπικές του ιδιότητες, είναι ικανό να απορροφά και να συγκρατεί νερό, εξασφαλίζοντας τη σωστή ποσότητα ενυδάτωσης στο δέρμα. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχει έχουν αντιοξειδωτική δράση, χρήσιμη για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών.

Τέλος, χάρη στις αναγεννητικές του ιδιότητες, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την επούλωση του δέρματος σε περίπτωση τραυματισμών. Το μέλι μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο πρόσωπο, ως μάσκα, και πρέπει να διατηρείται στο δέρμα για περίπου δέκα λεπτά.

Αμυγδαλέλαιο

Είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για τη φροντίδα του δέρματος χάρη στις μαλακτικές, θρεπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Οι βιταμίνες Ε και Β, τα αμινοξέα, οι υδατάνθρακες και τα μεταλλικά άλατα κάνουν το αμυγδαλέλαιο ιδανικό για την καταπολέμηση της γήρανσης του δέρματος και την κυτταρική ανανέωση των ιστών.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα έχει ισχυρές καταπραϋντικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, πολύτιμες για τη θεραπεία του δέρματος και την ανακούφιση σε περιπτώσεις ερεθισμού. Η καλέντουλα συμβάλλει επίσης στην παραγωγή ινώδους, προωθώντας έτσι την αναγέννηση των ιστών.

Υπάρχουν πολλές φυσικές κρέμες με βάση την καλέντουλα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια καλή κρέμα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30 τοις εκατό του δραστικού συστατικού.

Θερμικό νερό

Το θερμικό νερό, χάρη στην αποτελεσματική καταπραϋντική του δράση, ενυδατώνει βαθιά το δέρμα. Αν δεν μπορείς να πας συχνά για σπα κατά τη διάρκεια του έτους, αγόρασε ένα σπρέι με θερμικό νερό για χρήση σε πρόσωπο και σώμα.

Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες θεραπείες για το ξηρό δέρμα;

Το χειμώνα, το σώμα μας, ειδικά το πρόσωπο, χρειάζεται στοχευμένη φροντίδα. Στην πραγματικότητα, μια απλή ενυδατική κρέμα δεν αρκεί επειδή το δέρμα, ειδικά το πρόσωπο, χρειάζεται βαθιά θρέψη και στοχευμένες θεραπείες. Δες παρακάτω τις πιο αποτελεσματικές.

Απολέπιση για ενυδατωμένο και απαλό δέρμα το χειμώνα

Είναι μια θεραπεία κατάλληλη για την αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και την εξάλειψη των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Πριν εφαρμόσεις οποιαδήποτε ενυδατική κρέμα, είναι καλό να καθαρίσεις το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα, ώστε τα δραστικά συστατικά να μπορούν να διεισδύσουν βαθιά.

Scrub προσώπου

Αν έχεις ξηρό δέρμα, πρέπει να ακολουθείς πολύ απαλές κινήσεις, όχι μόνο για τον καθαρισμό αλλά και για την ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος. Μπορείς να φτιάξεις ένα DIY scrub με βάση το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας. Κάνε τη θεραπεία μία φορά την εβδομάδα για να έχεις πάντα απαλό και λείο δέρμα.

Βιοαναζωογόνηση

Είναι μια εξαιρετικά ενυδατική θεραπεία, χρήσιμη για την αποκατάσταση της ελαστικότητας των ιστών του δέρματος. Η βιο-αναζωογόνηση του προσώπου αποτελείται από μια σειρά μικροενέσεων υαλουρονικού οξέος, αντιοξειδωτικών και βιταμινών. Συνιστάται να κάνετε αρχικά μία συνεδρία ανά μήνα για τους πρώτους 3-4 μήνες. Η θεραπεία πρέπει στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Μάσκες προσώπου για ξηρό δέρμα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι καλό να χρησιμοποιείς μάσκες εντατικής ενυδάτωσης για το πρόσωπο. Ιδανικά, προσπάθησε να κάνεις έναν συνδυασμό καθαριστικών και ενυδατικών μασκών.

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, είναι χρήσιμο να γίνει εξέταση δέρματος από αισθητικό για να επιλέξετε μαζί στοχευμένες θεραπείες κατάλληλες για τον τύπο του δέρματος, όπως θεραπεία με βιταμίνες ή θεραπεία οξυγόνου.

Επομένως, είναι απαραίτητο, κατά τους χειμερινούς μήνες, να φροντίζεις πιο εντατικά το δέρμα σου. Για να αντιμετωπίσεις το ξηρό δέρμα, είναι απαραίτητο να ενυδατώνεις και να θρέφεις συστηματικά την επιδερμίδα με συγκεκριμένες θεραπείες και απλές καθημερινές συνήθειες, προκειμένου να αποκαταστήσεις την υδρολιπιδική ισορροπία του δέρματος.