Χρωματομετρία: η επιστήμη που δείχνει τα χρώματα που μας ταιριάζουν

Ο καθένας μας έχει συγκεκριμένα χρώματα που είναι πλήρως συμβατά με την επιδερμίδα και τους φυσικούς μας τόνους. Σε αυτήν ακριβώς την έννοια βασίζεται η χρωματομετρία, η οποία, ανάλογα με τα ταιριαστά χρώματα, χωρίζει τις γυναίκες σε 4 κατηγορίες (εποχές): Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.

Η χρωματομετρία μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στον κόσμο της ομορφιάς. Ας μάθουμε λοιπόν, μέσω της ανάλυσης των χρωμάτων, ποιες αποχρώσεις σε μαλλιά και μακιγιάζ μάς κολακεύουν και βελτιώνουν την εμφάνισή μας. 

Χρωματομετρία

Τι είναι η χρωματομετρία;

Η χρωματομετρία είναι η επιστήμη που, βάσει του συνδυασμού δέρματος, μαλλιών και ματιών, προσδιορίζει χρωματικές «παλέτες», ικανές να αναδείξουν καλύτερα το πρόσωπό μας.

Η ανάλυση των χρωμάτων γεννήθηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’30 με την άφιξη του έγχρωμου κινηματογράφου. Οι ενδυματολόγοι του Χόλιγουντ άρχισαν να παρατηρούν ότι συγκεκριμένα χρώματα ευνοούσαν περισσότερο κάθε τόνο δέρματος. Έτσι, άρχισαν να ντύνουν τους ηθοποιούς με βάση αυτό το κριτήριο.  

Η χρωματομετρία γίνεται ευρέως γνωστή στο τέλος της δεκαετίας του ’70, χάρη στον Αμερικανό κοσμετολόγο Bernice Kentner με το βιβλίο “Color Me a Season”. Ο Kentner μελέτησε τις αλλαγές στο φυσικό φως ανάλογα με τις εποχές, καθορίζοντας τόνους και αποχρώσεις μέχρι να εντοπίσει 4 φυσικές παλέτες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τα χρώματα των γυναικών.

Αυτές οι 4 παλέτες είναι οι εποχές της χρωματικής αρμονίας που μπορούν να ενισχύσουν την ομορφιά κάθε γυναίκας με έναν εντελώς φυσικό τρόπο.

Σήμερα, η μεγαλύτερη ειδικός στην αρμονία των χρωμάτων είναι η Rossella Migliaccio, διάσημη σύμβουλος εικόνων και ειδικός χρωμάτων, ιδρύτρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Εικόνας και συγγραφέας του βιβλίου «Χρωματομετρία: Η μέθοδος των φίλιων χρωμάτων που φέρνει επανάσταση στη ζωή και όχι μόνο στην εικόνα».

Πώς η χρωματομετρία σε βοηθάει να βρεις τα χρώματα που σου ταιριάζουν

Προκειμένου να βρούμε την καλύτερη παλέτα για εμάς, πρέπει να λάβουμε υπόψη το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς μακιγιάζ, με γνώμονα το φυσικό χρώμα μαλλιών και τον τόνο του δέρματος χωρίς μαύρισμα.

Για να προσδιορίσεις τη χρωματική σου παλέτα, χρησιμοποίησε τα 4 πλαίσια χρωμάτων που μπορείς να κατεβάσεις παρακάτω.

Αυτά τα πλαίσια περιλαμβάνουν ομάδες αποχρώσεων που διακρίνονται σε θερμές και ψυχρές. Κάθε πλαίσιο αντιπροσωπεύει μια σεζόν.

Τι χρειάζεται να κάνεις;

 • εκτύπωσε τα πλαίσια
 • κόψε το οβάλ σχήμα για το πρόσωπο
 • τοποθέτησε το πλαίσιο στο πρόσωπό σου

Παρακάτω εξηγούμε πώς θα ανακαλύψεις τη χρωματική σου παλέτα.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εξακριβωθεί αν ανήκεις σε θερμά ή ψυχρά χρώματα. Ο χειμώνας και το καλοκαίρι θεωρούνται ψυχρές εποχές, ενώ το φθινόπωρο και η άνοιξη ανήκουν στις θερμές.

Αυτή η ταξινόμηση πραγματοποιείται με βάση το φως που εκπέμπεται στις διάφορες περιόδους του έτους και τα κυρίαρχα χρώματα κατά τη διάρκεια κάθε σεζόν. Τα χρώματα που υπάρχουν στις τέσσερις ομάδες αντιπροσωπεύουν επομένως αυτούς τους χρωματικούς συνδυασμούς.

Τα 4 κριτήρια της χρωματομετρίας

 1. Τόνος επιδερμίδας (θερμός ή ψυχρός)
 2. Χρωματική τιμή (φωτεινότητα)
 3. Ένταση
 4. Αντίθεση

Ο δερματικός τόνος ορίζεται ως η θερμοκρασία του δέρματος και μπορεί να είναι:

 • θερμός, όταν το δέρμα μαυρίζει εύκολα και οι φλέβες έχουν πράσινη απόχρωση
 • ψυχρός, όταν το δέρμα μαυρίζει με δυσκολία και κοκκινίζει, ενώ οι φλέβες τείνουν προς το μπλε

Σε γενικές γραμμές, στους θερμούς τόνους ταιριάζουν ζεστές, χρυσαφί αποχρώσεις, ενώ οι ψυχροί τόνοι κολακεύονται περισσότερο από ασημί αποχρώσεις

Φωτεινότητα (ανοιχτό ή σκούρο χρώμα)

Είναι ο τόνος του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών και καθορίζει την ένταση των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Για παράδειγμα, αν έχεις ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοιχτά μάτια και ανοιχτά μαλλιά, τα χρώματα θα είναι φωτεινά, διαφορετικά θα είναι σκούρα.

Ένταση (υψηλή ή χαμηλή)

Είναι ο κορεσμός του χρώματος, δηλαδή πόσο έντονο και γεμάτο είναι ένα χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε δυνατές και φωτεινές αποχρώσεις από τη μία πλευρά και πιο διακριτικούς και απαλούς τόνους από την άλλη.

Αντίθεση (υψηλή ή χαμηλή)

Πρόκειται για το βαθμό αντίθεσης μεταξύ του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών. Η αντίθεση θα είναι υψηλή στην περίπτωση ανοιχτόχρωμου δέρματος με πολύ σκούρα μάτια και μαλλιά και χαμηλή στην περίπτωση μεσαίου δερματικού τόνου και καστανών μαλλιών.

Αν έχεις υψηλή αντίθεση, καλό είναι να επιλέξετε έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως μαύρο και άσπρο. Αντίθετα, η χαμηλή αντίθεση ταιριάζει καλύτερα με συνδυασμό παρόμοιων τόνων χωρίς μεγάλες διαφορές.

Από τα παραπάνω, προκύπτουν οι τέσσερις κατηγορίες (εποχές): Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο. Κάθε σεζόν χωρίζεται με τη σειρά της σε 4 υποομάδες, με βάση το κυρίαρχο χρωματικό χαρακτηριστικό της.

Χρωματομετρία Χειμώνα

Υποτόνοι δέρματος: ψυχροί
Φωτεινότητα: σκούρα χρώματα
Ένταση: υψηλή

 • Τόνος δέρματος: ελιά, πορσελάνη, ροζ
 • Μαλλιά: καστανά σκούρα ή μαύρα με ψυχρές αντανακλάσεις
 • Μάτια: καστανά σκούρα, μαύρα, γκρι ή ανοιχτά μπλε, για αντίθεση με τα σκούρα μαλλιά
Χρωματομετρία: Χειμώνας

Ταιριαστά χρώματα: σκούρες αποχρώσεις (μπλε, μαύρο, γκρι, μωβ, κόκκινο κεράσι, σμαραγδένιο πράσινο) ή πολύ ανοιχτές αποχρώσεις (λευκό, ανοιχτό μπλε, ανοιχτό γκρι, ανοιχτό ροζ και γκρι του πάγου).

Χρώματα προς αποφυγή: πορτοκαλί, χρυσό κίτρινο, μπεζ, κυπαρισσί, ζεστό καφέ, πορτοκαλοκόκκινο και φουντουκί

Υποομάδες Χειμώνα

 1. Deep winter: πολύ σκουρόχρωμες γυναίκες 
 2. Cool winter: ιδιαίτερα ψυχροί τόνοι
 3. Bright winter: υψηλή ένταση και λάμψη
 4. Pure winter: γυναίκες που παρουσιάζουν ομοιόμορφα όλα τα κριτήρια της σεζόν ως προς τον τόνο, τη φωτεινότητα, την ένταση και την αντίθεση

Χρωματομετρία Άνοιξης

Υποτόνοι δέρματος: θερμοί
Φωτεινότητα: ανοιχτά χρώματα
Ένταση: υψηλή

 • Τόνος δέρματος: μεσαίοι με ζεστές αποχρώσεις (ροδακινί, εκρού ή μπεζ)
 • Μαλλιά: καστανά ανοιχτά, ξανθό μέλι με χρυσές ή χάλκινες αντανακλάσεις
 • Μάτια: πράσινα, μπλε, φουντουκί ή ανοιχτά καστανά 
Χρωματομετρία: Άνοιξη

Ταιριαστά χρώματα: ζεστά και φωτεινά χρώματα όπως πορτοκαλί, καμηλό, τερακότα, κιτρινοκόκκινο, μπλε, πράσινο μήλο και ροζ.

Χρώματα προς αποφυγή: όλα τα σκούρα χρώματα όπως το μαύρο και το σκούρο γκρι.

Υποομάδες Άνοιξης

 1. Light spring: ιδιαίτερα διαυγείς τόνοι 
 2. Warm spring: θερμές αποχρώσεις
 3. Bright spring: υψηλή φωτεινότητα και λάμψη
 4. Pure spring: γυναίκες που συνδυάζουν όλα τα χαρακτηριστικά της σεζόν 

Χρωματομετρία Καλοκαιριού

Υποτόνοι δέρματος: ψυχροί
Φωτεινότητα: ανοιχτά χρώματα
Ένταση: χαμηλή

 • Τόνος δέρματος: διαυγής με ψυχρές ροζ αποχρώσεις 
 • Μαλλιά: ξανθά ανοιχτά και καστανά μεσαία με σταχτί αντανακλάσεις 
 • Μάτια: μπλε, γαλαζοπράσινα, γκρι ή πράσινα
Χρωματομετρία: καλοκαίρι

Ταιριαστά χρώματα: παστέλ αποχρώσεις (όπως dusty pink, λεβάντα, γαλάζιο, aqua) αλλά και πιο σκούρες και πιο δροσερές αποχρώσεις, όπως κόκκινο του κρασιού, δαμασκηνί, μπλε ρουά ή γκρι-μπλε. Συγκεκριμένα, οι παστέλ αποχρώσεις είναι ιδανικές για επιδερμίδες με θερμούς υποτόνους ενώ στις γυναίκες με πιο ψυχρούς υποτόνους ταιριάζουν οι μπλε αποχρώσεις.

Χρώματα προς αποφυγή: ζεστά χρώματα όπως καφέ, μπεζ, πορτοκαλί και πολύ φωτεινές αποχρώσεις.

Υποομάδες Καλοκαιριού

 1. Light summer: διαυγείς τόνοι 
 2. Cool summer: ψυχρές αποχρώσεις
 3. Soft summer: ιδιαίτερα χαμηλή ένταση χρώματος
 4. Pure summer: γυναίκες που συγκεντρώνουν αρμονικά όλα τα χαρακτηριστικά

Χρωματομετρία Φθινοπώρου

Υποτόνοι δέρματος: θερμοί
Φωτεινότητα: σκούρα χρώματα
Ένταση: χαμηλή

 • Τόνος δέρματος: επιδερμίδα ανοιχτόχρωμη, μεσαία ή σκούρη με θερμούς υποτόνους
 • Μαλλιά: καστανά ή κόκκινα με ζεστές αποχρώσεις (χρυσές, χάλκινες)
 • Μάτια: καστανά σκούρα, μελί ή πράσινα
Χρωματομετρία: φθινόπωρο

Ταιριαστά χρώματα: γήινες αποχρώσεις και κλασικά φθινοπωρινά χρώματα: πορτοκαλί, καφέ, κυπαρισσί, καμηλό, χρυσό, χάλκινο, κίτρινο χρυσό.

Χρώματα προς αποφυγή: μπλε, γκρι, μωβ, παστέλ αποχρώσεις, φούξια και λευκό.

Υποομάδες Φθινοπώρου

 1. Deep autumn: μελαχρινές γυναίκες
 2. Warm autumn: ιδιαίτερα θερμές αποχρώσεις 
 3. Soft autumn: χαμηλή ένταση χρώματος
 4. Pure autumn: γυναίκες που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά σε πλήρη ισορροπία

Χρωματομετρία μαλλιών: Πώς να βρεις το σωστό χρώμα για σένα

Ο συνδυασμός χρωμάτων που εφαρμόζεται στα μαλλιά μάς επιτρέπει να βρούμε το πιο κατάλληλο χρώμα με βάση τα συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά μας.

Η ικανότητα ενός καλού κομμωτή είναι να μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα χρώματα, με σεβασμό στα χρωματικά χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας. Ξεκινώντας από την ανάλυση της χρωματομετρίας, μπορούμε να χτίσουμε μια εξατομικευμένη εμφάνιση.

Με την τεχνική Color in Motion, ο κομμωτής μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς αποχρώσεις και αντιθέσεις και «δονήσεις» χρωμάτων που θα ζωντανέψουν και τα πιο flat μαλλιά. 

Σε τι συνίσταται η ανάλυση χρωμάτων;

Αναλύοντας το δέρμα, τα μάτια και το φυσικό χρώμα των μαλλιών, μπορούμε να προσδιορίσουμε τις 4 μεταβλητές στις οποίες βασίζεται η χρωματομετρία.

 1. Ο τόνος προσδιορίζει αν η επιδερμίδα είναι ψυχρή ή θερμή – αντίστοιχα το χρώμα των μαλλιών πρέπει να είναι ψυχρό ή θερμό.
 2. Αντίθετα, η χρωματική τιμή κατευθύνει την επιλογή του τόνου, αν δηλαδή πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
 3. Η αντίθεση σχετίζεται με τη χρωματική διαφορά μεταξύ δέρματος και μαλλιών.
 4. Τέλος, η ένταση βοηθάει στην επιλογή των αντανακλάσεων, πιο έντονες ή απαλές. 

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια χρώματα μαλλιών να επιλέξεις, ανάλογα με την εποχή που σε αντιπροσωπεύει.

Χειμώνας

Οι γυναίκες του χειμώνα χαρακτηρίζονται από σκούρα μαλλιά που κυμαίνονται από jet black μέχρι ανοιχτό καστανό και ψυχρή, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε κρύες και έντονες αποχρώσεις και απόφυγε χρυσούς ή χάλκινους τόνους.

Για να επιλέξεις το τέλειο χρώμα μαλλιών, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και την υποομάδα στην οποία ανήκεις:

 • Cool winter: καστανό με πιο ανοιχτές αποχρώσεις στις άκρες, αρκεί να είναι ψυχρές
 • Deep winter: καστανές αποχρώσεις όπως μόκα και μαύρη σοκολάτα
 • Bright winter: σκούρο καφέ έως μαύρο, προκειμένου να τονίσει τα ανοιχτόχρωμα μάτια 

Άνοιξη

Οι γυναίκες που ανήκουν στην άνοιξη έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: φωτεινό, λαμπερό και θερμό τόνο επιδερμίδας με ανοιχτόχρωμα μάτια και μαλλιά που κυμαίνονται από καστανά μέχρι ξανθά, συμπεριλαμβανομένων των χάλκινων αποχρώσεων.

Και εδώ πρέπει να κάνουμε τη διάκριση σε υποομάδες:

 • Light spring: πολύ απαλές αποχρώσεις, ιδανικά χρυσό ξανθό
 • Bright spring: φυσική καστανή ρίζα και καρυδί αποχρώσεις στις άκρες
 • Warm spring: η πολύ ζεστή επιδερμίδα (ειδικά αν υπάρχουν και φακίδες) ταιριάζουν τέλεια με ένα έντονο και λαμπερό χάλκινο χρυσό 

Καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινές γυναίκες χαρακτηρίζονται από ψυχρή επιδερμίδα, αλλά, σε αντίθεση με το χειμώνα, εδώ οι τόνοι είναι πιο φωτεινοί. Τα μαλλιά κυμαίνονται από καστανό ανοιχτό σε σκούρο ξανθό, μέχρι και ξανθό του πάγου.

Συγκεκριμένα:

 • Light summer: εξαιρετικά ξανθές αποχρώσεις, όπως το πλατινέ ξανθό με αντανακλάσεις στο χρώμα του μαργαριταριού 
 • Cool summer: ξανθό της τέφρας με ψυχρές ανταύγεις στο χρώμα του πάγου
 • Soft summer: απαλό ξανθό με περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς αποχρώσεις στα μήκη και εναλλαγή με τούφες στο φυσικό χρώμα

Φθινόπωρο

Οι ζεστές αποχρώσεις είναι ιδανικές για τη γυναίκα του φθινοπώρου. Αν ανήκεις σε αυτή την εποχή, δες παρακάτω συγκεκριμένες προτάσεις ανάλογα με την υποομάδα σου.

 • Deep autumn: προτιμώνται το καστανό της “καυτής σοκολάτας” ή το βαθύ κερασί, με αποχρώσεις κανέλας και καραμέλας στα μήκη.
 • Warm autumn: εδώ ταιριάζουν απόλυτα κόκκινα και χάλκινα χρώματα, ιδανικά με χρυσές αποχρώσεις που ελαφραίνουν την ένταση αυτών των τόνων
 • Soft autumn: ανοιχτές αποχρώσεις με χρυσές αντανακλάσεις στα μήκη

Χρωματομετρία και μακιγιάζ: πώς να συνδυάσεις τα σωστά χρώματα

Η χρωματομετρία, ως πρακτική, έχει εφαρμογή και στον τομέα του μακιγιάζ. Παρακάτω θα βρεις τις προτάσεις μας για το τέλειο make up look, ανάλογα με την εποχή στην οποία ανήκεις. 

Χειμώνας

Προτίμησε βαθιά και έντονα χρώματα όπως σκούρο κόκκινο, μπορντό και όλες οι αποχρώσεις του ροζ σε χείλη και μάγουλα. Για τα μάτια, από την άλλη, τα χρώματα που σου ταιριάζουν είναι το μπλε, το μαύρο, το μωβ και το γκρι. Οι πορτοκαλί, χρυσές και χάλκινες αποχρώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Άνοιξη

Η ιδανική επιλογή είναι τα ζωηρά, ζεστά και φωτεινά χρώματα. Στα μάτια είναι καλό να προτιμάς χρώματα όπως χάλκινο, πράσινο του γρασιδιού και μωβ. Το ροδακινί και η τερακότα σε πρόσωπο και χείλη θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά σου.

Καλοκαίρι

Σε αυτές τις γυναίκες ταιριάζουν οι ψυχρές και παστέλ αποχρώσεις. Στα χείλη και στα μάγουλα, το απαλό ροζ είναι τέλειο, ενώ για τα μάτια επίλεξε ανοιχτά και φωτεινά χρώματα όπως ασημί, μπλε και ανοιχτό καφέ.

Φθινόπωρο

Τα ζεστά χρώματα και συγκεκριμένα οι γήινοι τόνοι, το βαθύ καφέ, η τερακότα, το χάλκινο και το θερμό μωβ είναι τα πιο κολακευτικά. Για τα μάγουλα χρησιμοποίησε bronzer ή ροδακινί ρουζ. Τέλος, διάλεξε κραγιόν σε πορτοκαλί αποχρώσεις.

Η χρωματομετρία μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην επιλογή χρωμάτων για ρούχα, μακιγιάζ και μαλλιά. Το χρώμα, αν δένει αρμονικά με την επιδερμίδα, τα μάτια και τα μαλλιά, μπορεί να γίνει ένα ισχυρό εργαλείο ομορφιάς.